Architect Hendrick de Keyser spreekt in Velp

 

VELP – Als stadsarchitect bouwde Hendrick de Keijser veel beroemde gebouwen in Amsterdam, waaronder in 1660 de Westerkerk. In 1918 noemde een nieuwe vereniging voor het behoud van architecturaal erfgoed zich naar deze beroemde architect.

In de afgelopen eeuw heeft de vereniging Hendrick de Keyser zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste organisaties voor cultuurbehoud van Nederland. De vereniging lukt dat door het aankopen en restaureren van zowel oude als nieuwe, eerbiedwaardige, monumenten. Door de gerestaureerde panden te verhuren krijgt de vereniging de financiële middelen voor het, vaak kostbare, onderhoud.

Rietveld Atelierwoning Slegers te Velp  1954-1955, verworven 2011 (foto Arjan Bronkhorst)

Er zijn meer organisaties in Nederland die monumenten in hun bezit hebben. Maar op landelijke schaal is er maar één die het behoud van de historische waarden in al die fraaie monumenten tot hoofddoel heeft. Vereniging Hendrick de Keyser doet dat, zelfs als dat ten koste gaat van de huuropbrengst van het gebouw. Hierdoor is na bijna een eeuw verzamelen en koesteren een zeldzame collectie ontstaan. ‘Hendrick de Keyser’ is daarmee uitgegroeid tot een landelijke vereniging (met 4.000 leden) die gebouwde architectuur behoudt, van de 14de eeuw tot heden. Dat zijn allemaal bijzondere gebouwen, de oudere zijn veelal monument, de jongere meestal niet. Vereniging Hendrick de Keyser heeft bijna 400 panden in eigendom en garandeert, door ze nooit meer af te stoten, een duurzaam behoud.

Gemeenlandshuis van Delfland te Maassluis 1626-1627, verworven 2010 (foto Arjan Bronkhorst)

Carlo Huijts, de huidige directeur van de Vereniging Hendrick de Keijser, houdt op 14 maart om 20.00 in de Oude Jan in Velp een voordracht over het werk van de vereniging, over hun bezit en over de dilemma’s die opduiken bij restauraties. De voordracht van Carlo Huijts wordt mogelijk gemaakt door de Oudheidkundige Kring Rheden-Rozendaal, samen met de Vereniging de Sociëteit Velp. Toegang is gratis. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Meer informatie: www.oudheidkundigekring.nl.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen