De Prins van Oranje, vanuit Kasteel Middachten op weg naar Waterloo 

Foto:

DE STEEG – Het weekend van 30 november en 1 december 2013 ligt bij velen nog vers in het geheugen. Tijdens dat weekend waande de Veluwezoom en specifiek het dorp De Steeg zich terug in 1813.

Na diverse schermutselingen in de regio, van Velp tot en met Doesburg, vond het eindgevecht tussen Franse soldaten enerzijds en geallieerden anderzijds plaats tijdens een grote veldslag waaraan 300 re-enactors in historische kleding deelnamen. Meer dan 12.500 bezoekers zijn getuige van geweest van het evenement ‘200 Jaar Koninkrijk – het ontzet van de Veluwezoom’.
Deze zomer zal de geschiedenis van 200 jaar geleden weer even tot leven komen op kasteel Middachten in De Steeg. Het zal daar 17 augustus 1814 zijn. We bevinden ons dan in een korte tijd van vrede tussen de bevrijding van de Nederlanden van de Franse overheerser en de Waterloo campagne waarin Napoleon definitief zal worden verslagen.
Vijf dagen eerder is de prins van Oranje benoemd tot Ridder in de Orde van het Gulden Vlies en de dag daarna heeft hij het opperbevel over de Brits-Hannoveraanse troepen aanvaard. Generaal Majoor van Reede nodigt de Prins van Oranje en zijn staf uit om deze heuglijke feiten te vieren met een ontspannende sport- en spelmiddag. En u kunt daar bij zijn! 
Op de schitterende locatie van kasteel Middachten omringen tientallen dames en heren in prachtige Empire-kostuums en officieren in indrukwekkende uniformen de Kroonprins. De Prins van Oranje en zijn gevolg wordt door Generaal Majoor van Reede om 13.00 uur verwelkomd op kasteel Middachten. Zij spelen hierna authentieke spellen in het kasteel en in de tuinen van het kasteel, zoals croquet en pluimbal. In de grote zaal van het kasteel kunt u ’s middags getuige zijn van de zwierige dansen uit 1814, de zogenaamde Regency dansen.
Binnen in het kasteel is ook het personeel van Generaal Majoor van Reede, in rep en roer om alle voorbereidingen te treffen voor het diner dat ‘s avonds zal plaatsvinden. Dit exclusieve historische diner vindt plaats in de prachtig ingerichte eetkamer van het kasteel met culinaire spijzen die op authentieke wijze zijn bereid volgens 18e- en 19e-eeuwse recepten. Het diner is uitsluitend geopend voor genodigden uit binnen- en buitenland in historische kostuums en uniformen.
Mis deze unieke inkijk in het leven van de hoogste kringen in 1814 niet! Kasteel Middachten komt voor een dag tot leven. Daarnaast heeft u de unieke kans om samen met de Prins van Orange en dames en heren uit de hoogste kringen een partijtje croquet te spelen, pluimbal of misschien wel een boottochtje in de slotgracht.
Prachtig fotogenieke scènes wisselen zich gedurende deze dag snel af. Voel de spanning stijgen naarmate iedereen zich realiseert dat de slag bij Waterloo onafwendbaar is… Volgend jaar juni zal daar ‘de slag van Waterloo’ van 200 jaar geleden groots worden nagespeeld. Duizenden re-enactors uit heel de wereld hebben zich al ingeschreven om hier aan deel te nemen. En natuurlijk zal de Prins van Oranje en zijn gevolg daarbij zijn.
Kortom 17 augustus op Kasteel Middachten in De Steeg:
  • Ervaar het goede leven van 1814.
  • Ontmoet de jonge Prins van Oranje uit de begindagen van ons Koninkrijk.
  • Spreek met de dames en heren die er volgend jaar in Waterloo bij zullen zijn.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen