Concert Oude Jan zondag 26 oktober

Foto:

VELP – Op zondagmiddag 26 oktober vindt het tweede concert plaats in de concertserie 2014-2015 in de Oude Jan, Kerkstraat 56 in Velp. Dit keer spelen er twee ensembles.

Het klarinetkwintet VICOLO speelt muziek van Johannes Brahms en Antonín Dvořák. Daarna spelen De Dames van het Hoornkwartet muziek van Alexander Mitushin, Anton Bruckner, Claude Debussy en als uitsmijter een “Fripperie” van Lowell E. Shaw.
Dit najaar wordt de concertserie in de Oude Jan verzorgd door ensembles uit ‘Arnhem Sinfoniëtta’, al dan niet aangevuld met musici van elders. De volgende concerten vinden plaats op 23 november en 28 december.
Het concert begint om 15.30 uur. De toegangsprijs is € 9, voor Vrienden van de Oude Jan € 7 en mensen met een Gelrepas of CJP betalen € 5. Dit is inclusief een glas wijn of fris na afloop.

Kaarten zijn vooraf te koop bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 Velp, 026 362 89 59 of voor aanvang van het concert in de Oude Jan. 

Meer informatie vindt u op:
oj2
Klarinetkwintet Vicolo
Het Vicolo klarinetkwintet bestaat uit Joris van den Berg, klarinet, Ingeborg Boxman, viool, Cecile Stevens, viool, Stephen Tjon-Kon-Joe, altviool en Hettie van Nes, cello. Allen spelen in één of meer ensembles of orkesten in de regio Arnhem. Zij kennen elkaar van Arnhem Sinfoniëtta, een groot symfonieorkest in Arnhem. Het Vicolo klarinetkwintet ontstond in de pauze van één van de orkestrepetities na het uitspreken van de wens om het klarinetkwintet van Brahms te spelen. Sinds de zomer van 2013 staan de partijen van dit klarinetkwintet van Johannes Brahms (1891) met enige regelmatig op de lessenaars in de repetitieruimte in het dorp De Steeg: de plaatsnaam waarnaar de naam Vicolo verwijst. Vicolo betekent namelijk steegje in het Italiaans. 

Na Brahms werd het kwintet op. 97 in Es-groot van Antonín Dvořák (1893) opgepakt. Dvořák componeerde dit strijkkwintet met twee altviolen in Amerika direct na zijn Amerikaans strijkkwartet op. 96. Matthias Kreher, zelf klarinettist, arrangeerde in 2007 het strijkkwintet naar een klarinetkwintet. Kreher zette daarbij de extra altvioolpartij niet simpelweg om in een klarinetpartij, maar herschreef meerdere grotere frasen voor de diverse spelers zonder daarbij de structuur zelf te veranderen. In het arrangement speelt de klarinet zowel de melodie als begeleidende lijnen. Uit dit Dvořák klarinetkwintet speelt het Vicolo klarinetkwintet het luchtige tweede deel (Allegro vivo), na het vollere en herfstige eerste deel (Allegro) van het Brahms klarinetkwintet.
De Dames van het Hoornkwartet
Dit kwartet bestaat uit Truus Litjens, Christa Cornelissen, Anneloes van Venetië en Connie Wegbrans. Ondanks het feit dat de dames niet meer piep zijn is dit hoornkwartet zeker nog wel ‘jong’ te noemen. Tijdens de onderlinge samenwerking in verschillende beroepsorkesten en in het bijzonder in het Nederlands Begeleidings Orkest bleek al snel dat de vier dames zowel op muzikaal als op sociaal vlak goed met elkaar overweg konden. Daarom besloten zij in het voorjaar van 2010 een hoornkwartet te starten met de toepasselijke naam: ‘De Dames van het Hoornkwartet’. Het repertoire is zeer veelzijdig: zowel klassieke, lichte als moderne muziek staat regelmatig op de lessenaar. De dames leggen zich toe op het begeleiden van (mannen-)koren, het verzorgen van muziek tijdens plechtige en officiële gelegenheden en het geven van kamermuziekconcerten.
Naast het samenspelen hebben Truus, Christa en Connie een lespraktijk, Anneloes speelt naast haar andere bezigheden al een aantal jaar mee met Arnhem Sinfoniëtta.  
Programma
Klarinetkwartet Vicolo
Johannes Brahms (1833-1897) – Klarinetkwintet (klarinet, 2 violen, altviool en cello) Op. 115 H-moll 
1e deel Allegro
Antonín Dvořák (1841-1904) – Kwintet (arr. klarinet, 2 violen, altviool en cello) Op 97. Es-dur
2e deel Allegro vivo
De Dames van het Hoornkwartet
Alexander Mitushin (1850-1920) – Concertino voor 4 hoorns
1. Maestoso
2. Andante
3. Allegro
Anton Bruckner (1824-1896) – Andante (arr. Michael Höltzel)
Claude Debussy (1862-1918) – Le Petit Nègre (arr. Kerry Turner)
1. Allegro Giusto
Claude Debussy (1862-1918) – Rêverie (arr. Kerry Turner)
1. Andantino
Lowell E. Shaw (1925-2002) – Frippery No. 17
Van zaterdagavond naar zondagmiddag
Al vele jaren is de Oude Jan een podium voor muziekensembles, koren en poëzievoordracht. Deze activiteit is in de Velpse gemeenschap al die jaren erg gewaardeerd. De Stichting Vrienden van de Oude Jan is er erg gelukkig mee dat het monumentale, 12e eeuwse kerkje mede ook door deze activiteit een plek heeft midden in de Velpse samenleving. 
Om aan een regelmatig gehoorde wens tegemoet te komen hebben wij besloten om onze concertserie 2014-2015 op zondagmiddag uit te voeren. 
Najaar 2014: samenwerking met Arnhem Sinfoniëtta
De Stichting Vrienden van de Oude Jan sprak met Arnhem Sinfoniëtta af om dit najaar vier uitvoeringen te laten verzorgen door diverse ensembles van leden van dit orkest, eventueel aangevuld met andere musici.
Het symfonieorkest Arnhem Sinfoniëtta bestrijkt een breed muzikaal terrein: van barokmuziek, symfonische werken en opera tot hedendaags repertoire. Het orkest geeft jaarlijks meerdere concerten in Arnhem en omgeving. Diverse orkestleden presenteren zich daarnaast ook in ensembles.
Na de concerten op 28 september en 26 oktober zijn nog de volgende zondag-middagen vastgelegd: 23 november en 28 december. Anders dan gebruikelijk is het komende concert dus niet op de laatste zondag van de maand.
De aanvangstijd is 15.30 uur. Na afloop van het concert van doorgaans ruim een uur bieden wij u graag nog een glas wijn of jus d’orange aan.
Begin 2015
Wij zijn nog in gesprek om het programma voor de eerste maanden van 2015 af te ronden. De uitvoeringen vinden plaats op de volgende zondagmiddagen: 
25 januari, 22 februari, 29 maart en 19 april. Met uitzondering van 19 april dus steeds de laatste zondag in de maand.  
U bent al donateur van de Vrienden van de Oude Jan voor minimaal € 5 per jaar.  
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen