Lous stelt voor:  Zorgboerderij de Munnikenhof

Ze steken de handen uit de mouwen in de buitenlucht en door het contact met planten, dieren en mensen komen ze (weer) tot innerlijke rust en zelfvertrouwen. Niet hun tekorten worden benadrukt, maar juist hun kwaliteiten. De cliënten op zorgboerderij de Munnikenhof in Rheden voelen zich hier helemaal op hun plek.

Een zorgboerderij is een agrarisch bedrijf waar mensen met een zorg- of hulpvraag een passende dagbesteding vinden en/of meewerken. Er wordt gekeken naar iemands mogelijkheden. Een zorgboerderij speelt in op wat iemand kan.
hxe0k1o1jrohgx4gapqwpcmmv
Zorgboerderij de Munnikenhof
Zeven generaties
Boerderij de Munnikenhof  in Rheden is al minstens zeven generaties in de familie Groenewoud. Bennie en Gerdie Groenewoud hadden hier tot 2001 een melkveebedrijf. Doordat er geen uitbreidingsmogelijkheden waren voor het bedrijf besloten ze om te stoppen met melken. Bennie ging toen als kraanmachinist aan de slag en Gerdie als ziekenverzorgster. In hun directe omgeving hadden zij al jaren te maken met autisme. Uit eigen ervaring wisten zij dat mensen met een beperking bijna nergens terecht konden maar dat er wel enorm veel vraag naar is. Bennie en Gerdie voelen zich betrokken bij mensen die wel een steuntje in hun rug kunnen gebruiken. Zo kwam na een aantal jaar het idee om een zorgboerderij te starten.
Zorgboerderij in 2006 gestart
Bennie vertelt: “Na het volgen van verschillende cursussen en het behalen van certificaten zijn mijn vrouw Gerdie en ik in 2006 met onze zorgboerderij de Munnikenhof gestart.” Het liep van het begin af aan al goed. Inmiddels is het een veelzijdig bedrijf geworden. Ze hebben een eigen landwinkel en van daar uit kan men verschillende activiteiten ondernemen, zoals boerengolf. Daarnaast is er ook ruimte voor vergaderingen.
Sterk team
Bennie en Gerdie storten zich vooral op de zorgboerderij. Ze hebben nu gemiddeld 12 tot 15 cliënten per dag en er staan ongeveer 33 cliënten in hun systeem. Bennie en Gerdie hebben drie kinderen. Hun dochter Wendy werkt sinds 2007 ook volledig op de boerderij. De twee zonen helpen waar nodig mee. Samen met vrijwilligers en stagiaires vormen zij een sterk team om de cliënten goed te begeleiden.
f3sj8p3yvml11hktrrefts6ir
V.l.n.r  Wendy, Bennie en Gerdie Groenewoud tussen de cliënten in de kantine
Doelgroepen
Zorgboerderij de Munnikenhof heeft bewust voor een ‘mix’ van doelgroepen gekozen. Zo hebben ze bijvoorbeeld cliënten met een verstandelijke- of lichamelijke beperking, met een autistische stoornis of cliënten met psychische problemen.  In de praktijk blijkt dat deze mix verrassend goed werkt. Ze zien dat hun cliënten vaak heel goed samen kunnen werken en veel van elkaar kunnen leren. Gerdie zegt: “Bij ons is iedereen welkom zolang ze maar een bepaalde vorm van zelfredzaamheid hebben. Onze taak is voornamelijk om een goede dagbesteding te realiseren, niet zo zeer om zorg te verlenen aan de cliënt zelf.” Ook rolstoelers kunnen zich goed redden op de boerderij. Zo heeft Bennie bijvoorbeeld konijnenhokken gemaakt die je prima kunt verschonen vanuit een rolstoel.
Structuur
Cliënten hebben een indicatie nodig om op de Munnikenhof te kunnen komen. Vervolgens is er een kennismakingsgesprek en zijn er proefdagen. De gang van zaken op een boerderij kent meestal een vast verloop en er is een vast dag- en seizoensritme. Daardoor kan een zorgboerderij structuur bieden die cliënten nodig hebben. “Als er een begeleidster van een cliënt komt kijken hoe het gaat, zijn ze veelal verast. Zo kwam er een cliënt bij ons op de boerderij werken die heel erg in zichzelf was gekeerd en niets durfde te zeggen. Wanneer ze haar begeleidster na een aantal weken enthousiast onthaalt en ook nog een paar grappen maakt, geeft ons dat een heel goed gevoel. Het is voor iemand met een beperking heel belangrijk dat zij zich nuttig en gewaardeerd voelen, dan zie je ze na verloop van tijd helemaal opbloeien”, vertelt Gerdie.
Cliënttevredenheidsonderzoek
De sfeer is uitstekend op de Munnikenhof. Er wordt hard gewerkt maar er is altijd tijd en ruimte voor ontspanning. Zo kunnen de cliënten regelmatig knutselen, paardrijden of spelletjes doen. De sfeer tussen de cliënten is gemoedelijk en vertrouwd. Iedereen is er gelijkwaardig. Bennie en Gerdie zitten altijd samen met de cliënten in de kantine. Zij vinden het belangrijk om persoonlijk contact te houden en er niet als een directeur boven te staan. Dat de cliënten het hier fijn vinden blijkt wel uit het cliënttevredenheidsonderzoek waar de Munnikenhof  gemiddeld een 8,3 heeft gescoord in 2013.
m4hchxd4jtaht4qd2d63wzkj2
Bennie Groenewoud
Mogelijkheden
Een andere kracht van zorgboerderij de Munnikenhof is dat het team denkt in mogelijkheden in plaats van in beperkingen. “Een cliënt zonder benen kan nu paardrijden”, vertelt Bennie trots. “We hadden gehoord over een speciaal gelzadel en kregen de mogelijkheid om dat eens uit te proberen. Het was even passen en meten, maar het werkt perfect. Uiteraard loopt er altijd iemand van ons naast, maar als we iets meer afstand houden dan normaal dan zien wij een geweldige glimlach op onze paardrijdster.”
Cliënt met straatvrees
Ook Gerdie doet graag iets extra’s voor haar cliënten. Toen er een cliënt met straatvrees werd aangemeld was zij vastbesloten om haar te helpen. Gerdie ging ‘s ochtends vroeg op de fiets naar haar cliënt om haar op te halen en aan het eind van de dag weer weg te brengen. Een paar weken later ging Gerdie aan het eind van haar straat staan. En zo ging ze iedere keer een stapje verder tot ze op een gegeven moment op de oprit van de Munnikenhof stond. Inmiddels gaat deze cliënt overal zelfstandig naar toe.
Machteloosheid
Natuurlijk zijn er niet alleen maar succesverhalen. “Het is heel vervelend om te zien als er een cliënt van ons achteruit gaat. Soms komt er een moment waarop je moet constateren dat iemand hier niet langer meer kan blijven. Dat brengt een gevoel van machteloosheid met zich mee, maar bij een cliënt met bijvoorbeeld dementie, weet je van te voren dat er zo’n moment gaat komen”, aldus Bennie.
Informatie
Als het aan de familie Groenewoud ligt, werken zij nog heel lang in hun bedrijf. Zij zullen zich ook de komende jaren weer voor de volle honderd procent inzetten voor hun bedrijf en hun cliënten. Als u zelf een keer een kijkje wilt nemen op zorgboerderij de Munnikenhof, dan is dat mogelijk. Het terrein op Brinkweg 30a in Rheden is grotendeels voor iedereen toegankelijk, het gedeelte achter de Landwinkel is alleen voor mensen van de zorgboerderij. Voor meer informatie kunt u naar de site www.demunnikenhof.com
rs7zsdbktab7mgv4d5itirag6
Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan onze redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen