Ronald Plasterk ontvangt eerste exemplaren postzegels “200 jaar Koninkrijk”

DE STEEG – Kasteel Middachten was afgelopen maandag het toneel van een bijzondere activiteit in verband met de viering van het 200 jarig bestaan van het Koninkrijk der Nederlanden. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en voorzitter van het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk Ank Bijleveld-Schouten ontvingen de eerste exemplaren van de postzegels ‘200 jaar Koninkrijk der Nederlanden 2014’. 

Er waren ook diverse commissarissen van de koning, waaronder Clemens Cornielje van provincie Gelderland aanwezig. 
CIO Marcel Krom van PostNL overhandigde hen deze postzegels. PostNL besteedt met de uitgifte van een serie postzegels gedurende drie jaar aandacht aan de totstandkoming en viering van het Koninkrijk der Nederlanden, waarvoor tussen 1813-1815 de basis is gelegd. Op deze serie zegels zijn de eedafleggingen van Koning Willem-Alexander (2013) én van Willem I (1814) afgebeeld.
Minister Plasterk benadrukte bij het in ontvangst nemen van de postzegels het belang van de Grondwet. “Vanuit PostNL is het een goede manier om de Grondwet onder de aandacht te brengen in de samenleving. De Grondwet is namelijk voortdurend in beweging. Artikel 13, het Briefgeheim, moet bijvoorbeeld vertaald worden naar nieuwe communicatiemiddelen, waaronder e-mail.”
Viering 200 jaar Grondwet
De verschillende postzegels uit deze serie besteden allen aandacht aan belangrijke gebeurtenissen over de totstandkoming van het Koninkrijk. De eerste zegels beeldden de terugkeer van de Prins van Oranje op 30 november 1813 uit. 
of111rodoa8kjrwmdjw9q17kh
Op de tweede postzegels staat de viering van 200 jaar Grondwet centraal. De laatste postzegels – die over een jaar worden uitgegeven – zijn ter herdenking van de inhuldiging van Koning Willem I in 1815.
Geheven arm en hand staan centraal in ontwerp
Voor ontwerper Vanessa van Dam vormde het afleggen van de eed op de Grondwet de basis van haar ontwerp van deze postzegels. De handeling tijdens deze eedaflegging – de rechtopstaande koning met geheven arm en hand – vormt het kernelement van de postzegels. 
Zij ging daarom op zoek naar beelden van de eedaflegging waarin de hand van beide koningen het beste tot hun recht komen. Voor de illustratie van Koning Willem I vond Van Dam dit terug in het monument op Plein 1813 in Den Haag. Voor Koning Willem-Alexander gebruikte zij een foto van zijn eedaflegging vorig jaar.
Verschillen eedaflegging 1814 versus 2013
Met haar ontwerp toont Vanessa van Dam aan dat de handeling tijdens de eedaflegging in 200 jaar in wezen hetzelfde is gebleven. “Natuurlijk is er een verschil tussen toen en nu, maar dat heeft te maken met de tijdsperiode. Van de eedaflegging in 1814 zijn vanzelfsprekend geen foto’s, daarvoor was het nog te vroeg. Daarom heb ik gezocht naar dat ene beeld, waarbij de blik van Willem-Alexander erg lijkt op die van zijn voorvader zoals uitgebeeld op het standbeeld.” Van Dam ontwierp eerder in opdracht van PostNL de Ouderenzegels (1999), daarnaast is zij verantwoordelijk voor de huisstijl van het Paleis op de Dam.
Verkrijgbaarheid
Deze postzegels – in een oplage van 86.000 postzegelvellen – zijn, zolang de voorraad strekt, verkrijgbaar bij de Bruna-winkels en via www.collectclub.nl. De geldigheidsterm is onbepaald. Op de postzegels staat Nederland 2, bedoeld voor post tot 50 gram met een bestemming binnen Nederland.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
z582yauuyquqcf7iyufxyuze2
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen