Sprengenhus voor komende 5 jaar uit de zorgen

Foto:

LAAG SOEREN – Betrokken partijen presenteren oplossing voor financiële tekorten, er ging intensief overleg aan vooraf. Maar stichting ’t Sprengenhus, Woningstichting Sprengenland Wonen, de biljartafdeling van Gazelle Sport Club Dieren en de gemeente hebben nu een gezamenlijke oplossing gevonden voor de financiële tekorten van het Sprengenhus.

De komende 5 jaar maakt de biljartafdeling van de GSCD gebruik van de voormalige kinderdagverblijfruimte. Alle partijen leveren een financiële bijdrage om dit mogelijk te maken. Hiermee blijven de tekorten van het Sprengenhus de komende 5 jaar beperkt.
Het kulturhus is in 2010 gebouwd met de toezegging van de gemeente om gedurende 5 jaar garant te staan voor exploitatietekorten. Het beheer is in handen van stichting ‘t Sprengenhus. De eigenaar is Woningstichting Sprengenland Wonen. 
De exploitatie van het Sprengenhus was tot nu toe verliesgevend. Bij de bouw van het Sprengenhus werd rekening gehouden met nieuwbouwwijk Nimmerdor. Hierdoor zou de vraag naar maatschappelijke activiteiten groeien. Maar dit project is nog niet gerealiseerd. Daarnaast heeft de financiële crisis in brede zin ook een negatieve invloed gehad. 
Actieve zoektocht leidt tot resultaat
Stichting ’t Sprengenhus heeft actief gezocht naar het vinden van nieuwe huurders. Dit heeft resultaat gehad: de biljartafdeling van de GSCD (Gazelle Sport Club Dieren) gaat de voormalige kinderdagverblijfruimte huren. De  voorwaarden om dit te kunnen realiseren zijn na intensief overleg tussen alle betrokken partijen ingevuld: 
  • Eigenaar van het pand Woningstichting Sprengenland Wonen brengt een aangepast huurtarief in rekening;
  • Stichting ’t Sprengenhus heeft in overleg met haar horeca-exploitant een oplossing gevonden voor het verlies aan barinkomsten bij de biljartvereniging;
  • Gemeente Rheden, Gazelle, de biljartvereniging en het Sprengenhus leveren allemaal een bijdrage om de benodigde verbouw van de voormalige kinderdagverblijfruimte tot de nieuwe biljartruimte mogelijk te maken
Naast de biljartafdeling krijgt ook de tafeltennisafdeling van GSCD een plek in het Sprengenhus. 
Het bestuur van de Stichting ’t Sprengenhus is blij met de goede afloop: “Alle partijen zijn blij met dit resultaat. Iedereen heeft zich maximaal ingespannen om dit te bereiken. De sleutel tot de oplossing was dat we niet alleen oog hadden voor het eigen belang, maar ook voor de belangen van de ander. Niet alleen is de lege ruimte nu weer bezet, de komst van biljart en tafeltennis is een mooie aanvulling op de activiteiten in het Kulturhus. Wij zien de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet en hopen op grote deelname vanuit het dorp”.
Tekorten van het Sprengenhus de komende 5 jaar beperkt
De gemeente heeft  naast de vaste subsidie jaarlijks 20.000 euro bijgedragen om het exploitatietekort van ’t Sprengenhus af te dekken. Per januari 2015 komt deze garantstelling te vervallen.
Naast de komst de komst van de GSCD als nieuwe huurder heeft het Sprengenhus ook de kosten weten te verlagen. Zo worden de energiekosten lager door het plaatsen van zonnepanelen. Het  verwachte jaarlijkse tekort vanaf 2015 komt zo uit op rond de €5000,-. De betrokken partijen zoeken gezamenlijk verder naar oplossingen om dit tekort weg te werken. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen