ROV en Veilig Verkeer Nederland houden ludieke actie in Velp

VELP – Donderdagochtend namen kinderen uit groep 6 van OBS Daalhuizen in Velp deel aan een ludieke en leerzame actie van Veilig Verkeer Nederland.

Vele kinderen moeten om bij school te komen de Rozendaalselaan oversteken. Voorgaande jaren stonden er brigadiers (ouder met kind) om de kinderen veilig over te laten steken ter hoogte van de Jan Luijkenlaan.  
l9ac6e3bxpirc1kmddlczlcg1
Door te weinig aanmeldingen van ouders die daar tijd in kunnen of willen steken is de oversteekplaats een onbewaakte drempel geworden waarover kinderen zelfstandig moeten oversteken.
De Rozendaalselaan is een 50 km straat en kinderen kunnen vaak nog lastig snelheid en afstand inschatten, hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan.
Ronald Haverkamp (wethouder verkeer) was aanwezig en heeft namens de gemeente Rheden de toezegging gedaan dat er op die plek een VOP (voetgangersoversteekplaats) / zebrapad gerealiseerd gaat worden, men gaat er van uit dat deze rond de herfstvakantie klaar is. 
dkps31710b8fo55s26d5h76tj
Snelheidsmeting met lasergun
Afgelopen donderdagochtend werden de snelheden gemeten van auto’s met een laser gun, in samenwerking met de politie en door enkele kinderen, even verderop stonden kinderen met een dikke duim in de hand. Een automobilist die het hard reed kreeg van hen een duim omlaag, automobilisten die zich keurig aan de snelheid hielden kregen een dikke duim omhoog.  
Een aantal meter verderop stonden nog een groep kinderen en een agente die de automobilisten staande hield. De scholieren vroegen enkele vragen aan de bestuurder/ster en reikten een informatiekaart met pen uit, over snelheid in het verkeer.
Een groene pen was goed en een oranje pen voor de hardrijders. Ten tijden van deze actie bleek het overgrote deel van de automobilisten onder de 50 km/per uur te rijden. 
wsm6vorb2lso8zitj82d6dlkz
Waardering
De meeste automobilisten konden deze actie wel waarderen en beantwoordden keurig netjes de vragen van de kinderen, ze bleken zich bewust van de gevaren in het verkeer voor schoolgaande kinderen. Eén mevrouw bleek haast het hebben voor een kappersafspraak en gaf de kinderen geen gelegenheid om vragen te stellen en wilde snel weer verder.
Aanleiding Scholen-campagne
Lopende of fietsende kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Op basis van berekeningen van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) blijkt dat er jaarlijks in Overijssel en Gelderland in de leeftijdscategorie van 0 tot 14 jaar gemiddeld 4 doden en ruim 300 ernstig gewonden vallen. Van het aantal ernstig gewonden is bijna 80% fietser. Landelijke cijfers van de SWOV wijzen bovendien uit dat het aantal fietsslachtoffers onder 12-jarigen in september aanmerkelijk hoger is dan in andere maanden en andere leeftijdsgroepen. Dat wijst er op dat dat er een relatie bestaat tussen de start van het schoolseizoen en verkeersveiligheid.
qvq6j113erdjydvc7abmtctzr
Kinderen zijn kwetsbaar
Kinderen vormen een kwetsbare groep, omdat zij nog niet genoeg vaardigheden bezitten om zich als een ervaren en volleerd deelnemer in het verkeer te verplaatsen. Kinderen worden minder kwetsbaar zodra zij meer vaardigheden bezitten om zich veilig in het verkeer te verplaatsen. Het is daarom goed om kinderen zo veel mogelijk ervaring te laten opdoen. Het begin van het schooljaar is een prima moment voor ouders om een bijdrage te leveren aan de veiligheid van hun kinderen. Het is leuk en leerzaam om de route naar school vooraf met kinderen te oefenen. Zodra het veilig kan, is het verstandig om kinderen zelfstandig naar school te laten fietsen via een veilige route.
Negen regionale startmomenten
In het totaal vinden tussen 20 augustus en 10 september in negen gemeenten, verspreid over heel Overijssel en Gelderland, dergelijke acties plaats. De campagne is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en ROV Oost-Nederland. Zij werken hierbij nauw samen met de lokale VVN-afdelingen, verkeersouders, basisscholen, politie en gemeenten.
m4x28l346ubbpor3kh8bxt5ty
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen