Kinderen zien WC eend, afwasmiddel, liquidcaps en vaatwastabletten voor iets heel lekkers aan.

Jaarlijks gebeuren er duizenden ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen onder de 5 jaar lopen het grootste risico. VeiligheidNL en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) willen ouders bewust maken van het feit dat kinderen dingen anders zien en ouders helpen mee met de campagne!

Kinderen lopen het grootste risico
Jaarlijks gebeuren er zo’n 7.000 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. Bij 1.500 slachtoffers was het letsel zo ernstig dat ze op de Spoedeisende Hulp terecht kwamen. Hierbij waren 310 kinderen jonger dan 5 jaar. Vooral één- en tweejarigen lopen vaak een ernstige vergiftiging op. Zij vormen de grootste risicogroep, zij zijn volop de wereld aan het ontdekken en zien geen gevaar.
Wanneer gaat het mis?
Het gaat vaak mis tijdens het schoonmaken of uitvoeren van een klus – in een onbewaakt ogenblik. Dan staat de fles schoonmaakmiddel voor het grijpen of de vaatwastabletten binnen handbereik. Kinderen stoppen het in hun mond om uit te proberen. De verpakkingen zien er ook vaak aantrekkelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan liquidcaps (voor de was) of gekleurde flessen. Daarom blijft het van groot belang om ouders bewust te maken van de gevaren. Want met bijna 6 kinderen per week op de Spoedeisende Hulp blijft dit onderschat.
Ouders aan de slag
Vorig jaar sprongen ouders zelf al op de bres om ongevallen met huishoudchemicaliën te voorkomen. En dit jaar vragen we ze dat weer te doen. Ouders maken (ook) andere ouders bewust van het feit dat kinderen dingen anders zien! Ze maken samen met hun kinderen mini-posters waarin je óf een keukenkastje ziet óf een kast met limonade, snoepjes en speelgoed – afhankelijk van waar je staat. Deze posters plaatsen ze op plekken waar veel andere ouders komen, en zo delen ze de boodschap! Uiteraard kan dat ook via social media.
Ouders ontvangen de knutselpakketjes via onder andere consultatiebureaus en kinderdagverblijven. Daar hangen ook bijpassende grote 3D posters met hetzelfde wissel-effect.
Tips om ongevallen te voorkomen
Om ongevallen te voorkomen raden we ouders aan om altijd het etiket te lezen en de veiligheidsvoorschriften op te volgen. Alle verpakkingen worden de komende jaren voorzien van nieuwe gevaarsymbolen, waardoor ze makkelijk te duiden zijn. Zie www.nieuwe-etiketten.nl
Verder is het essentieel om huishoudchemicaliën buiten bereik van kinderen te bewaren en altijd de dop op de fles te doen. Ook tijdens gebruik.
Nog meer informatie is te vinden op de speciale pagina Huishoudchemicaliën: 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen