Hout en Koper in de Dorpskerk Rheden, zondagmiddag 26 mei

Foto: Klarinetkwartet Marlimasa

RHEDEN – Op zondagmiddag 26 mei verzorgt Klarinetkwartet Marlimasa het maandelijkse middagconcert in de Dorpskerk in Rheden. Zij doen dit in samenwerking met koperkwintet Phil Brass Quintet en organist Erik Zeillemaker. Het concert met een uiterst gevarieerd programma begint om 15.30 uur.

Muziek

Herkenbare muziek van klassieke componisten zoals Händel, Bizet en Piazzolla staan op het programma, maar ook klassiekers van bijvoorbeeld Duke Ellington en Stevie Wonder. Door hun programmakeuze benadrukken beide ensembles de veelzijdigheid van hun instrumenten. Ingetogen, passioneel of vrolijk swingend, deze zondagmiddag komt het allemaal voorbij.

Marlimasa

Klarinetkwartet Marlimasa bestaat uit vier klarinettistes op rode pumps. Deze muzikale dames kennen elkaar uit symfonisch blaasorkest Philharmonie Gelre uit Arnhem en vormen sinds 8 jaar een vast kwartet. De musici maken gretig gebruik van de karaktervolle klank van de klarinet, soms diep, melancholisch, dan weer sprankelend en levendig. Marlimasa speelt door het jaar heen zowel licht klassieke concerten als swingende achtergrondmuziek op feestjes. Voor deze zondagmiddag hebben zij een bevriend ensemble, Phil Brass Quintet, uitgenodigd om een deel van het programma te verzorgen. Phil Brass Quintet, eveneens ontstaan uit Philharmonie Gelre, trakteert het publiek op de volle, heldere en krachtige koperklanken, nu eens majestueus, dan weer uiterst subtiel.

Phil Brass Quintet waagt zich aan deel 1 van het eerste koperkwintet van Victor Ewald. De vaardigheid van de componist voor het schrijven van muziek voor koperinstrumenten is in dit werk goed te horen. Elk instrument heeft zijn eigen unieke rol en karakter. Verder speelt het koperensemble het Quintet van Michael Kamen (1948 – 2003). Kamen, bekend van zijn samenwerking met popartiesten als Pink Floyd, Eric Clapton en Kate Bush, maakt optimaal gebruik van de verschillende instrumenten in het koperkwintet. Een ingetogen start met melodie voor hoorn, mondt uit in een passievol ensemblewerk.

De warme houtklank van de klarinet leent zich uitstekend voor het werk van Piazzolla. Publiek kan wegdromen op de mooie melodie van Oblivion, een van de meest lyrische werken van Piazzolla. Maar ook de scherpe, gemene heks uit Danse Macabre van Saint Saëns is aan de klarinet toevertrouwd. In een bijzonder arrangement voor klarinetkwartet en orgel, zal ook het mooie Nimrod van Edward Elgar gespeeld worden. Muzikale passie klinkt in stukken uit de opera Carmen van George Bizet waaruit beide ensembles een stuk spelen. Het is een feest om deze muziek te spelen die het verhaal verbeeldt van de verleidelijke zigeunerin in het Sevilla van de 19e eeuw. Een verhaal waarin passie, jaloezie en wraak een centrale rol spelen.

Globaal Programma:

  • Muzikale opening
  • Marlimasa (Elgar, Händel en Piazzolla)
  • PBQ (Ewald, Bruckner, Kamen en King)
  • Marlimasa (Dvorak, Saint-Saëns en Bizet)
  • PBQ (Bizet, Clifford, Wonder)
  • Marlimasa (Fauré, Ellington)​
  • Marlimasa & PBQ (Basin Street Blues – Spencer Williams)
  • Deur open: 15:00 uur
  • Aanvang concert: 15:30 uur
  • Entree: gratis, wel vrijwillige collecte na afloop

Het nieuws van rheden.nieuws.nl gemakkelijk volgen? Like dan ook onze Facebookpagina, volg ons op X (Twitter) of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbriefAdverteren op rheden.nieuws.nl bel dan: Dolf Verschuren voor de prijzen en mogelijkheden 06 – 4025 3846.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen