Lous stelt voor: Leger des Heils

Foto: Lous, rheden.nieuws.nl

Tijdens de kerst willen de meeste mensen zich omringen met vrienden en familie, maar helaas kan niet iedereen dat realiseren. Een groeiende groep mensen heeft, als gevolg van de economische crisis, moeite om het hoofd boven water te houden. Bovendien voelen veel mensen zich eenzaam.

Steeds meer mensen doen een beroep op het Leger des Heils, in de vorm van bijvoorbeeld kleding, voedsel of hulp bij schulden. Met man en macht zetten zij zich in om deze groep mensen te helpen. En met kerst nog net een beetje meer.

Het Leger des Heils bestaat uit twee stichtingen: Kerkgenootschap en Welzijn en Gezondheid. Jaarlijks helpt het Leger des Heils 35.000 mensen met professionele zorg en begeleiding: van maatschappelijke opvang tot verslavingszorg en van jeugdzorg tot reclassering.

Wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd. Het leger zoekt mee naar zingeving en antwoord op levensvragen. Daarnaast zamelen ze ook gebruikte kleding en textiel in, wat zij gebruiken voor hulpverlening of verkoop. Iedereen kan een beroep doen op het Leger des Heils, ongeacht achtergrond of levensovertuiging.

Wereldwijd is het Leger des Heils actief in meer dan 125 landen, waaronder Nederland. Korps Arnhem en korps Doesburg (waar Dieren onder valt) liggen het dichts bij de gemeente Rheden.

leger_20des_20Heils_20voorkant

Het Leger des Heils gebouw in Doesburg aan de Zandbergstraat 15

Joop Toeter
Als klein jongetje werd Joop Toeter al door zijn ouders meegenomen naar het Leger des Heils. Joop werd zelf ook lid van het pastoraal team. Sinds 2002 is hij secretaris van korps Arnhem en teamleider van de kledingwinkel. “Geloof is geen erfgoed. Wel ben ik blij dat de basis gelegd is door mijn ouders”, zegt Joop.

Voorkomen is beter dan genezen
Het Leger des Heils is vaak het laatste vangnet voor mensen in problemen. Het Leger is blij dat ze kunnen helpen, maar eigenlijk is er al eerder hulp nodig. Voorkomen is tenslotte beter dan genezen. Daarom stimuleert het Leger iedereen om samen te werken aan een gezondere en socialere maatschappij.

Geen woorden maar daden
Het leger des Heils is een strijdbare en dynamische organisatie. Voor hen zijn daden belangrijker dan woorden. Ze strijden tegen alles wat het leven kapot maakt: armoede, onrecht, verslaving, eenzaamheid, uitsluiting en zinloosheid. Hoe groot de nood ook is, ze geloven dat er altijd hoop is en dat iedereen ertoe doet.

Heilsoldaat
Joop is heilsoldaat. Dat betekent dat hij een belijdend lid is van het kerkgenootschap van het Leger des Heils. Hij heeft beloofd zich in te zetten om de idealen van het Leger te realiseren. Heilsoldaten roken niet en gebruiken geen alcohol of drugs. Joop: “Dat wil niet zeggen dat ik daardoor in de hemel kom, maar wij zijn van mening dat je anderen niet kunt helpen als je zelf zwak bent.”

Uniform
Door het dragen van een uniform kunnen mensen de heilsoldaten herkennen, waardoor ze weten dat ze een beroep op hen kunnen doen. Op de kraag staat een ‘S’ dat duidt op het Engelse woord ‘salvation’, wat ‘heil’ of ‘welzijn’ betekent. “Ik vind het een eer om het uniform te mogen dragen”, zegt Joop trots.

IMG_20140209_111600-1

Joop Toeter in zijn uniform. © foto Roland Toeter

Uitdaging
“Ik heb mij altijd aangetrokken gevoeld tot mensen die zijn uitgespuugd door de samenleving”, vertelt Joop. “Als je soms hoort wat iemand gedaan heeft, kan ik mij voorstellen dat je daar liever bij uit de buurt blijft. Ik zie daarentegen de uitdaging om die persoon te helpen. Er zit een verhaal achter ieder persoon. Vervolgens kijk ik niet naar wat je niet kan, maar naar wat je wel kan. Mensen staan vaak versteld van hun eigen capaciteiten.”

Leider
“Wanneer je duidelijke regels opstelt weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Neem een voetbalwedstrijd eens als voorbeeld. Je hebt twee teams en één scheidsrechter. Als je die weghaalt komen alle spelers en toeschouwers op elkaar af. Waarom? Omdat er geen leider meer is. Iedereen heeft een leider nodig en die wil ik graag zijn.”

Hulp verlenen
“Je kunt iemand benaderen met het geloof, maar je kunt het niet opdringen. Als iemand barst van de honger dan heeft die persoon er niets aan als ik zeg ‘De heer zegent jou, het komt goed’. Nee, dan moet ik iets doen. Bijvoorbeeld de situatie in kaart brengen, geruststellen en iets in gang zetten”, zegt Joop. “Als iemand zijn of haar levensverhaal vertelt kom je vaak vanzelf op het geloof, maar als daar geen behoefte aan is, is het ook prima.”

Kerstpot
De Kerstpot van het Leger des Heils is een historisch fenomeen. Helaas is het ook in 2014 nog steeds noodzakelijk om mensen die het minder getroffen hebben te helpen, in de donkere wintermaanden maar ook daarna. Joop: “Veel leed is zichtbaar, maar nog meer is onzichtbaar.”

Opbrengst
Omkijken naar een ander en hulp verlenen is de drijfveer van het Leger. Dit kunnen zij echter niet alleen dus alle hulp is welkom. Met de opbrengt van de Kerstpot worden veel maatschappelijke activiteiten opgezet, zoals kerstmaaltijden, kerstpakketten en maaltijdprojecten door het gehele jaar.

kerstpot Kronenburg

Joop Toeter met een kerstpot op winkelcentrum Kronenburg

Kerstpakketten
Speciaal voor de minderbedeelden deelt het Leger des Heils kerstpakketten uit. “Het was eens net na kerst toen een bedrijf aangaf dat zij nog veel spullen over hadden. Uiteraard is dat bij ons erg welkom. Een thuishulp sprak mij aan en vertelde mij het schijnende verhaal van het gezin waar zij zojuist vandaan kwam. Ik heb haar toen een kerstpakket gegeven en gezegd dat zij het bij het gezin moest afgeven. Ik zal het nooit vergeten, het was zo’n spontane actie. Het doet mij goed dat mensen zich bekommeren om anderen.”

Kerstvieringen
Het Leger organiseert verschillende kerstvieringen. Zo is er bijvoorbeeld een kerstfeest voor mensen met een verstandelijke beperking, voor senioren en alleenstaanden. “Mensen willen met de kerst ergens naartoe, dus daar spelen wij op in”, vertelt Joop.

Herdertjestocht
Sinds twee jaar heeft het Leger een ‘Herdertjestocht’. “Het is een tocht voor iedereen uit de wijk. Op de route liggen verschillende organisaties en bedrijven die meewerken. “Zo ga je bijvoorbeeld met een lift helemaal naar boven in een gebouw, waar dan engelen staan te zingen. En dan ga je weer naar het volgende punt. Op deze manier vertellen wij een kerstverhaal. Het is echt een succes!”

Kerstboodschap
“Wat ik graag anders zou willen zien in onze samenleving is gelijkheid van mensen, eenheid en duidelijkheid naar de mensen toe, en dat men oog heeft voor mensen die leven aan de rand van de samenleving. Mijn kerstboodschap is, probeer iets te delen met iemand die je niet kent. Natuurlijk is het ook goed als je iets deelt met iemand die je wel kent, maar dan weet je wat er mee gebeurt. Als je iemand niet kent, moet je er op vertrouwen dat het goed terecht komt en dat vind ik zo mooi”, aldus Joop. “Het leven kan aangenamer zijn als je dingen ook eens anders bekijkt.”

Vrijwilligers gezocht
Naast de professionals is het Leger des Heils ook altijd op zoek naar vrijwilligers. Er zijn verschillende vacatures door het hele land. Het gaat daarbij om diverse taken. Voor algemene informatie kunt u kijken op de site: www.legerdesheils.nl.

Informatie korpsen

Voorspoedig 2015
Als wij tijdens de komende feestdagen lekker warm bij de kachel zitten en uitbuiken van een geweldig kerstdiner, laten we dan dankbaar zijn voor hetgeen wat we hebben. Hopelijk betekent dat voor u dat u een dak boven uw hoofd heeft, een liefdevolle familie om uw heen heeft en dat u en uw familie in goede gezondheid verkeert. Dat is in ieder geval wat ik iedereen toe wens voor 2015.

Graag tot in het nieuwe jaar!

Ondertekening Lous

Volg Lous

_____________________________________________________________________________
Lous heeft ook een nieuwsbrief! http://www.lousnieuwsbrief.nl
Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan onze redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek.

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen