Beeldbepalende boom moet wijken

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – In Velp-Zuid is in het kader van “Verandergebied van Kolplein en omgeving” goed nagedacht over het nieuwe rood, grijs en groen. Rond het Van Kolplein moet binnenkort al het groen wijken, op de groep kastanjes op het plein na. Zeer forse meerstammige coniferen, flinke taxussen, en een kolossale gezonde zomereik. Het wordt er binnenkort kaal. Wat houdt dat in en komt er iets voor terug?

De gemeente Rheden gaf medio februari een vergunning af voor de kap van een forse zomereik naast de Groen van Prinstererstraat 18 in Velp, onder zaak nummer 122831. En er is een herplantplicht opgelegd voor een boom van circa 30 cm dikte. De bezwarentermijn loopt tot medio week 13, ofwel circa 25 maart.

oude taxus, conifeer vKolplein_dec2014 (6)

Deze zomereik staat sinds 2012 op de lijst bijzondere bomen van particulieren; in dit geval is dat woningcorporatie Vivare. Het argument voor behoud is, dat de boom beeldbepalend is. En dat is hij zeker; alleen op een onhandige plek.

De boom moet wijken voor het uitvoeren van werkzaamheden van de nieuwbouw aan Van Kolplein en de Groen van Prinstererstraat. Er is geen alternatief voor kappen. Zo staat te lezen in de overweging van de gemeente Rheden voor de vergunningverlening. Er is uitgebreid gekeken en gepraat met Vivare en de bouwaannemer.

Zomereik GrnvPrinst str_winter 2014 (13)

Één van de grootste bomen in Velp Zuid
Velpenaar Jeroen Boland volgt al een jaar de sloop en herbouw rond het plein. Hij observeert het volgende. “De boom is beeldbepalend en gezond, moet toch verdwijnen. Gevoelsmatig is de boom van de gemeenschap ofwel de buurt. Hij is behoorlijk fors, ruim een meter doorsnee op borsthoogte. Het is een van de grootste bomen in Velp Zuid, en misschien wel de grootste zomereik in Velp-zuid. Ik denk dat de boom veel ouder is dan de sloophuizen eromheen, die circa 85 jaar tellen. Dat kun je na de kap tellen aan de jaarringen. Misschien was de boom ooit ooggetuige van het oude landschap toen Velp-Zuid nog boerenland was. Er stonden toen een aantal flinke boerderijen, die vanaf begin 20e eeuw allemaal zijn verdwenen.”

“Een idee zou uit de stam zou een houtkunstwerk, bijvoorbeeld zitbank als ontmoetingsplek op het Van Kolplein te creëren. Dat idee legde ik al eind februari bij de gemeente Rheden neer, die het intern en met Vivare gaat opnemen. Ik wacht nog op een reactie.” De gemeente maakte al een schets van elementen voor de herinrichting van het plein, die in voorjaar 2016 is voorzien. Dit is de uitkomst van een informatie- en ideeënavond hierover met de Plancaravan in mei 2014, waar Boland ook aanwezig was.

Zomereik GrnvPrinst str_winter 2014 (18)

Boland gaat verder. “De herplantplicht is bedoeld als compensatie voor de beeldbepalende boom en het groen in de wijk. Ik denk dat bewoners alvast tijdig wensen zouden kunnen uitspreken naar Vivare: welke boomsoort te kiezen, en waar herplanten. Misschien valt er ook te denken aan een groter aantal van wat kleinere bomen, die op een goed gekozen plek op termijn het dorpsbeeld gaan bepalen. Op het plein of in de buurt lijkt er amper plaats na de nieuwbouw en aanleg van parkeerkoffers; misschien wel elders in de wijk.”

Boland is onder de indruk van de boom en voelt zich betrokken, maar woont er niet en kent er geen mensen. Hij sprak een een paar omwonenden, die straks terugkeren in de nieuwe woningen. Die geven aan veel overlast te hebben van deze forse boom: schaduw, bladval, bloeisel, eikels die vallen. Dat is ook wel begrijpelijk. Gelukkig trof hij ook buurtbewoonster Irma Beckers, die wel wat ziet in zijn ideeën. Zij keert als bewoner in de nieuwbouw terug en is op de hoogte van de informatie en planning van uitvoering en wil ook in een aangename wijk terugkeren, die meer is dan nieuwe stenen en stoepen met snel aangelegd openbaar groen.

vKolplein oude hoekwoningen dec 2014 (1)

Indien er geen bezwaren worden ingediend en ook geen andere belemmeringen in de zin van de vergunning, kan vanaf circa 25 maart Vivare opdracht geven tot kap van deze beeldbepalende boom. En eenmaal afgevoerd, is die ook weg. Dit is ook in de lijn van de tweede fase nieuwbouw, die eind maart of begin april begint.

Boland: “Er ligt hier een prachtige en creatieve kans voor het verbetering van de openbare ruimte door groen, een houten buurtvoorziening, en beleving. Is ook helemaal in de geest van het wijkprogramma Ik buurt mee! van de gemeente.” Als er buurtbewoners of anderen zijn, die zich daarvoor willen hard maken, kunnen ze contact opnemen met [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen