“Gevonden en Bewaard“ in Dieren

DIEREN – In de maanden maart en april toert het Cultuurbedrijf van de Gemeente Rheden door alle zeven dorpen en doet aldaar een historisch kerkje aan om daar een lezing en een expositie te verzorgen. Dit in het kader van het project “de Passage”

Vrijdag 27 maart was er in het voormalige kerkgebouw aan de Middelhovenstraat een lezing met aansluitend een expositie. Het thema van de expositie, met bijbehorende inleiding, is “Gevonden en Bewaard“

2015-03-27 Dieren lezing Gevonden en bewaard 005

Deze avond was heel sfeervol. Langzaam aan kwamen de bezoekers, waaronder enkele notabelen, binnen en werden ontvangen met een kop koffie. Vervolgens kon men plaats nemen en begon het programma met een muzikaal optreden van de celliste Mirjam Muller, een docent die verbonden is aan de muziekschool alhier.

Beeldend kunstenaar Gerrit Middelkoop begon zijn presentatie en vertelde over de geschiedenis van onze gemeente, het hoe en waarom van het gebruik van de rivier, kastelen en landhuizen.

2015-03-27 Dieren lezing Gevonden en bewaard 008

Vervolgens liet hij foto’s zien van bekende mensen die in de dorpen van de gemeente woonden of er op zijn minst verblijf hielden, zoals Mata Hari, Wim Kan, Prinses Wilhelmina en Simon Carmiggelt. Ook kwamen er beelden van diverse kleine musea. Deze waren te vinden in enkele privéwoningen. Ook de landhuizen en villa’s met een verhaal werden getoond.

De Wet van Malta werd nog genoemd en dat iedere Nederlander dient te weten wat hij of zij dient te doen bij het vinden van archeologische zaken en hoe het met het vindersloon gesteld is.Tot slot liet Middelkoop nog een aantal beelden zien waarop een aantal voorwerpen die tijdens deze expositie te zien zijn en vertelde hij het verhaal achter deze voorwerpen.

Mooi was te horen dat niet van elk gevonden voorwerp onomstotelijk bewijs is van wie het is geweest, zoals een kinderschoen van iemand van adel. Dit had best van prinses Wilhelmina geweest kunnen zijn toen zij speelde in de bossen. Dat had zo maar gekund. Wie weet het?

Na de presentatie kon men, onder het genot van een drankje, de expositie bekijken en nog na dan wel verder praten met Gerrit Middelkoop.

2015-03-27 Dieren lezing Gevonden en bewaard 002

Wilt u ook nog naar zo’n lezing met expositie toe ? Hij komt nog in Ellecom, Rheden en Velp, zie : http://rheden.nieuws.nl/nieuws/47671/de-passage-cultuurbedrijf-riqq-zet-de-doorgaande-weg-door-de-gemeente-rheden-de-schijnwerpers/

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen