Inzet ‘Rheden Spreekt’ over Wmo zeer geslaagd

Foto: rheden.nieuws.nl

De gemeente Rheden heeft via het digitale inwonerpanel ‘Rheden Spreekt’ op 14 december haar inwoners gevraagd deel te nemen aan een Wmo enquête.
In totaal hebben 590 respondenten de vragenlijst ingevuld. Hiermee heeft de gemeente Rheden een betrouwbaar beeld gekregen over de voorzieningen die, vaak samen met inwoners, zijn ingezet.

De Wmo enquête is het tweede onderzoek waarbij het inwonerpanel ‘Rheden Spreekt’ is ingezet.
Door een zorgvuldige werving rondom het inwonerspanel heeft de gemeente Rheden de beschikking over een omvangrijk en op kernniveau representatief inwonerpanel. Mede hierdoor en de betrokkenheid van de inwoners zorgt voor een hoge respons van 69,2%.

Wmo onderzoek
In het onderzoek is op een statistische en betrouwbare manier de mening van de inwoners van de gemeente gepeild. Er zijn vanuit de gemeente drie doelstellingen op het gebied van Wmo, geformuleerd zoals:
• De gemeente Rheden zorgt voor leefbare dorpen, wijken en buurten
• De gemeente Rheden ondersteunt onze mantelzorgers en vrijwilligers
• De gemeente Rheden zorgt voor een goede afstemming, een goed toegankelijk pakket van algemene voorzieningen

Dit onderzoek fungeert als een 0-meting en kan niet worden vergeleken met vorige onderzoeken.
De gemeente Rheden gebruikt de uitslag van het onderzoek om doelstellingen te formuleren wat de inwoners de komende jaren kunnen verwachten op het gebied preventieve zorg.

Wat doet de gemeente met de uitkomst?
Het sociale beleid van de gemeente Rheden is gebaseerd op de visie dat de inwoner centraal staat. Op basis van deze visie is er een (preventief) pakket aan diensten ingericht die het (kwetsbare) inwoners gemakkelijker maken om zichzelf te redden en die het eenvoudiger maken om iets te betekenen voor een ander.

Via de website www.rhedenspreekt.nl (zie resultaten) kunnen belangstellenden het collegebesluit met bijbehorend memo lezen. Per onderdeel staat dan de vertaalslag. Verder benadrukt de gemeente Rheden samen met vrijwilligers de preventieve diensten in stand te houden. De gemeente ondersteunt haar vrijwilligers (naar behoefte) hierbij. De signalen in de rapportage moeten dan ook vanuit dat standpunt worden bezien: iedere vrijwilliger doet zijn of haar best. Deze rapportage geeft de gemeente Rheden een eerste indruk van de behoefte aan en bekendheid van deze diensten.

Uw mening telt
Het digitale inwonerpanel ‘Rheden Spreekt’ is een groep inwoners waaraan de gemeente regelmatig vragen stelt over onderwerpen en thema’s die spelen binnen de gemeente. Door het geven van een mening kan de gemeente de beste keuzes maken.
Om het inwonerpanel nog verder te optimaliseren en de representativiteit verder te verbeteren is de gemeente op zoek naar panelleden in de leeftijdscategorieën van 16 tot 19 jaar, van 20 tot 29 jaar en inwoners ouder dan 79 jaar. U kunt zich aanmelden via www.rhedenspreekt.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen