Start, route en maatregelen avondvierdaagse Dieren

Foto: rheden.nieuws.nl, Peter de Waard

DIEREN – Maandag 23 mei start vanaf 18.00 uur de 51ste avondvierdaagse bij De Oase aan het Ericaplein.

De Stichting avondvierdaagse Dieren heeft er het afgelopen jaar alles aangedaan om de komende routes aantrekkelijker te maken. De grootse veranderingen zitten er in voor de wandelaars van de 5 km.

Maar liefst drie van de vier routes zijn vernieuwd. Dit betekent wel dat sommige routes iets langer zijn dan 5 km maar hierdoor ook aantrekkelijker zijn geworden.

De spits wordt maandag afgebeten met een route voor de 5 km in de richting van het Hupkesbos en de 10 km richting Laag-Soeren.

De tweede avond is er geen bosroute omdat er in delen van het bosgebied wildtellingen zijn. De natuurbeheerders hebben de organisatie verzocht om hier rekening mee te houden en als het even kan een alternatieve route te nemen.

Voor de 10 km is het desondanks toch gelukt om enkele paadjes achter Spankeren te vinden waar ook met een beetje geluk wild gezien kan worden. Ligt er wel aan hoe stil men is. Qua afstand voor de 5 km zijn hier weinig andere mogelijkheden.

De derde avond gaan de wandelaars door een gebied dat normaal niet voor het publiek toegankelijk is. Het terrein is exclusief voor de wandelaars van de avondvierdaagse toegankelijk waardoor een kijkje in een uniek landschap wordt geboden.

De 10 km brengt o.a. een bezoek aan de Prins Willemsberg in het gebied van Landgoed Middachten. Deze avond wordt een gigantische operatie voor de organisatie. Maar liefst 12 kruispunten en 2 spoorwegovergangen moeten bemenst worden om iedereen veilig te laten oversteken. De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat haar verkeersregelaars alles in goede banen gaan leiden.

Was de 5 km gewend om een verharde route te lopen door Dieren Noord dit keer leidt de route op de laatste avond het bos in bij het Israëlische kerkhof.

Na-inschrijving
Maandagavond kan er nog tussen 18.00 uur en 19.00 uur ingeschreven worden aan het startbureau in De Oase aan het Ericaplein. De kosten voor deelname bedragen dan € 3,– zonder medaille en € 5,50 met medaille.

Aan het evenement doen gemiddeld tegen de duizend geregistreerde wandelaars mee. Daarnaast is er een aantal van ruim 500 bijlopende wandelaars die al dan niet met hun (school) kinderen meelopen die geen financiële bijdrage leveren aan de kosten van de organisatie van dit evenement.

Hierbij kan men denken aan het uitdelen via de organisatie van producten door ondernemers of instellingen, de inhuur van muziek bij de intocht of de hulpverlening onderweg.

Deze bijlopers verwachten wel gratis, als men blaren of verwondingen heeft, hulp maar realiseren zich niet dat de organisatie hiervoor betaald.

De organisatie loopt hierdoor jaarlijks voor haar begroting ruim € 1500,– aan inkomsten mis.

De avondvierdaagse ontvangt geen subsidie van de plaatselijke overheid of van uit de wandelbond maar bekostigd, tot op heden, alles nog uit de deelnemersbijdragen.

Veiligheid

Op het gebied van veiligheid heeft de organisatie diverse investeringen gedaan. Zo zijn er voor de verkeersregelaars en routecontroleurs caps aangeschaft waardoor men nog beter zichtbaar is en tijdens regenbuien het hoofd en de bril ook droog blijven.

Ook zijn er vier portofoons aangeschaft worden voor de nodige onderlinge communicatie. Dit is belangrijk indien er bij ernstig noodweer het evenement mogelijk vroegtijdig moet worden afgebroken of als er ergens een calamiteit/ongeval ontstaat.

Door de fusie van de 10 vorige wandelorganisaties vorig jaar zijn de papieren pijlen met de namen van de oude wandelbond niet meer actueel. Dit jaar zal men merken dat er frisse kleurrijke routepijlen worden gebruikt. Uiteraard is gedacht aan de mensen die kleuren beperkt zijn.

Verkeersmaatregelen

De komende week moet het verkeer op diverse wegen rekening houden met langzaam rijdend of stilstaand verkeer in verband met het passeren van de wandelaars.

  1. Maandag 23 mei geldt dit voor de Geitenbergweg, de Harderwijkerweg tot Laag Soeren en de Priesnitzlaan.
  2. Dinsdag 24 mei betreft het verkeer op de Kanaalweg en Kanaaldijk, Lindelaan, Bockhorstweg, Kerkweg en Kappersweg.
  3. Woensdag 25 mei wordt tussen 18.00 uur en 18.45 uur het verkeer omgeleid voor de Enkweg en Molenweg. Tijdens deze tijden is de straat niet toegankelijk. De gemeente heeft hier een aanwijzing en vergunning voor gegeven op grond van de verkeersveiligheid. Ook op de Doesburgsedijk en Zutphensestraatweg in Ellecom kan men hinder ondervinden.
  4. Donderdag 26 mei vindt de intocht van de avondvierdaagse plaats. De Admiraal Helfrichlaan vanaf de Eduard van Beinumlaan en Zeemanlaan en de parkeerplaats van sportpark het Nieuwland zijn tussen 19.00 en 20.00 uur niet toegankelijk. De sporters zijn via aankondigingsplakkaten in hun kantines hiervan twee weken van te voren door de organisatie in kennis gesteld.

De intochtroute is dit jaar als volgt: Admiraal Helfrichlaan, Zilverakkerweg, Valeriuslaan, Rode Kruislaan, Tellegenlaan, Lindelaan en als eindpunt Ericaplein ter hoogte van De Oase.

Ook worden tijdens de intocht de volgende kruispunten kort voor, tijdens en kort na het passeren van de intochtstoet afgesloten. Dit betreft de kruising Zilverakkerweg-Domeinlaan- Admiraal Helfrichlaan en het gedeelte van de Lindelaan tussen de Dr. De Visserstraat en Dr. J.P. Troelstrastraat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen