Al bijna 1600 amfibieën overgezet in Rozendaal

Foto: Anton Logemann

ROZENDAAL – Zo’n 25 vrijwilligers hebben dit voorjaar bijna 1.600 padden en kikkers in Rozendaal overgezet bij het passeren van de Beekhuizenseweg.

1600 tot 3000 amfibieën

Eerdere jaren zijn eenzelfde aantal amfibieën overgezet, alhoewel het beduidend minder was dan de ‘topjaren’ in 2010 en 2011. Toen werden zo’n 3.000 dieren per jaar overgezet.

Warm en vochtig weer is optimaal

Voor de optimale amfibieëntrek is warm en vochtig weer nodig. Eind maart was dat het geval. De padden en kikkers trekken van de plek waar ze overwinteren naar een plaats waar ze met elkaar kunnen paren. In Rozendaal zijn dat vooral de vijvers van het kasteel en de Rozendaalse beek.

Verkeersslachtoffers

Bij deze amfibieëntrek steken veel dieren de Kerklaan, Beekhuizenseweg en Rosendaalselaan over. In deze periode worden veel beesten overreden door het autoverkeer.

Lage schermen

Om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen zijn dit voorjaar weer met hulp van Geldersch Landschap lage schermen geplaatst aan beide kanten van de weg bij de ingang van kasteel Rozendaal. De padden en kikkers werden via de schermen geleid naar emmers die in de grond waren gegraven.

De vrijwilligers zorgden ervoor dat de emmers meerdere keren per dag werden geleegd en dat de dieren op een veilige plek aan de andere kant van de weg werden losgelaten.

De vrijwilligers zijn dan ook van plan om de overzetactie volgend jaar te herhalen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen