Braakballen pluizen in Bezoekerscentrum Veluwezoom

Foto:

RHEDEN – Wat eten uilen allemaal? Kom zondag 2 februari een braakbal uitpluizen in bezoekerscentrum Veluwezoom en je weet het. Braakballen zijn droge, pluizige balletjes, die afkomstig zijn van uilen.

Als je ze met een pincet uit elkaar peutert en bekijkt met een loep, dan zie je wat uilen allemaal eten. Je ziet bijvoorbeeld de botjes van vogels of kikkers. Of je komt schildjes tegen kevers of de haren van muizen. 

De activiteit duurt ongeveer anderhalf uur en je kunt deelnemen om 11.00, 13.00 of 15.00 uur. De kosten voor deelname bedragen € 4,50 per kind voor leden van Natuurmonumenten, niet-leden betalen € 7,50 per kind. Let op: het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, reserveer van te voren je deelname. 

Aanmelden kan via www.natuurmonumenten.nl of telefonisch bij de ledenservice, 035 – 655 99 55.
 
Hap, slik….weg!
Hap, slik, weg: uilen eten muizen met huid en haar op. Maar de botjes, schedeltjes en vacht kunnen ze niet verteren. Die blijven in de maag zitten. Als een prop braakt de uil de braakbal of uilenbal weer uit. Die droge, pluizige balletjes ga je met een loep en stokjes uit elkaar pluizen. Je zal verbaasd zijn over wat er allemaal in kan zitten.
 
Vergelijk de botjes op een zoekkaart
Hoe ontdek je welk botje bij welk dier hoort? Iedereen krijgt een zoekkaart waarop alle botjes afgebeeld staan. Zo zie je welke muis de uil gegeten heeft. Is het een veld-, bos-, spits- of woelmuis? Plak de botjes op de zwarte kaart en vergelijk ze met de botjes op de zoekkaart. Je ziet heel snel welk beestje het is. Dit kaartje met de botjes erop krijg je natuurlijk mee naar huis.
Meer activiteiten?
Kijk op www.natuurmonumenten.nl en volg ons op twitter @NM_Gelderland of facebook www.facebook.com/DeVeluwe
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen