Lezing van Thea Derks over Reinbert de Leeuw

VELP – Musicoloog Thea Derks geeft 25 september een lezing over dirigent en pianist Reinbert de Leeuw. Haar ongeautoriseerde biografie ‘Reinbert de Leeuw – mens of melodie’ is een eerbetoon aan Reinbert de Leeuw en is te lezen als panorama van het Nederlands muziekleven in de 20ste eeuw. 

Reinbert de Leeuw is al decennialang een spil in het Nederlandse muziekleven. Met zijn ultratrage uitvoeringen van pianowerken van Satie veroverde hij de populaire hitlijsten, als ‘Notenkraker’ richtte hij zich tegen de gevestigde orde en als dirigent van het mede door hem opgerichte Schönberg Ensemble ontsloot hij muziek van eigentijdse componisten voor een groot publiek. Hij geldt als de belangrijkste grondlegger van de internationaal vermaarde Nederlandse ensemblecultuur en is inspirator voor jong en oud. 
Musicoloog Thea Derks heeft diepgravend onderzoek gedaan om leven en werk van Reinbert de Leeuw in de context van zijn tijd te plaatsen: zijn moeilijke jeugd, de turbulente jaren zestig, de weg naar de top, zijn samenwerking met toonaangevende componisten als Messiaen en Ligeti, de discussies omtrent zijn rol als ‘kunstpaus’. Zo ontstaat een evenwichtig beeld van een onvermoeibare muziekpionier.
Derks schreef met Mens of melodie zijn ongeautoriseerde biografie. Reinbert de Leeuw distantieert zich van het boek omdat het ‘over zijn muziek had moeten gaan en niet over zijn leven’. ‘Maar ik ben journalist,’ zegt Derks. ‘Zonder de mens is er geen biografie. Daarvoor zijn De Leeuw en zijn muziek te zeer verweven. Ik verdoezel niets, blijf kritisch, maar ik doe ook volop recht aan zijn monumentale status in de muziekwereld. Ik zou ook niet anders kunnen, hij was mijn grote inspirator.’ De recensies zijn jubelend.
Donderdag 25 september – aanvang 20.00 uur – Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 Velp – entree €5,00 – reserveren aangeraden. Lezing van Thea Derks over Reinbert de Leeuw
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen