Ontdek de kracht van opruimers op Veluwezoom 

Foto:

RHEDEN – Ken jij het fascinerende leven op en rond een dood edelhert of wild zwijn? Dode dieren zijn kleine natuurgebiedjes waar het barst van het leven. Kleine en grote dieren ruimen kadavers in no time op. Nieuwsgierig geworden?

Ga op woensdag 20 augustus mee met de boswachter van Natuurmonumenten naar een kadaver en ontdek hoe vernuftig de opruimers in de natuur op elkaar zijn afgestemd. Wie komt als eerste zijn kostje halen? Over de aaseters, de hiërarchie tussen de verschillende dieren, de wonderlijk insectenwereld en wie er komen mee-eten. In Nationaal Park Veluwezoom zijn meerdere onderzoeken verricht aan kadavers. 
Deze circa 2 uur durende activiteit in Nationaal Park Veluwezoom begint om 14 uur. Vertrekpunt is Bezoekerscentrum Veluwezoom. De kosten voor deelname bedragen € 2,00 voor kinderen, € 4,00 voor leden van Natuurmonumenten en € 7,00 voor niet-leden. Let op: het aantal beschikbare plaatsen is beperkt, reserveer van te voren je deelname. Dit kan via www.natuurmonumenten.nl/activiteiten of telefonisch bij Bezoekerscentrum Veluwezoom 026 – 497 91 00. 
Als vliegen op de stroop
Vrijwel meteen nadat een groot dier sterft, komen er aaseters op af. Vossen en raven eten van de zachte delen. Vleesvliegen leggen in de ontstane openingen massaal eitjes. 
Na een dag of drie gaat het dode dier stinken. Hét signaal voor mensen dat het vlees niet meer eetbaar is. Maar voor wilde zwijnen juist het signaal dat er wat te eten is. Het rottende vlees trekt van heinde en verre veel aas etende insecten die ook weer insecteneters aantrekken.
Bijna verdwenen
Na drie tot negen weken – afhankelijk van de temperatuur – ligt het kadaver helmaal uit elkaar. Ook dan profiteren er nog verschillende dieren van de botten en de haren die nog resten. 
Meer activiteiten?
Kijk op www.natuurmonumenten.nl en volg ons op Twitter en Facebook: 
@NM_Gelderland, www.facebook.com/DeVeluwe
(Foto: Natuurmonumenten – Inge van Noortwijk)
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen