Pek van Andel in de Dierense Sjoel 

Foto:

DIEREN – Zondag 13 april presenteert Cultuurbedrijf RiQQ een lezing door Pek van Andel in de Dierense Sjoel met als onderwerp serendipiteit, ‘de ongezochte vondst’. 

Van Andel (1944) deed Gymnasium Bèta in Hengelo, en vrij doctoraal geneeskunde in Groningen, waar hij als medisch onderzoeker bleef werken, vooral aan een kunsthoornvlies voor hoornvliesblinden, waarvan er nu al duizenden zijn ingezet. Hij kreeg er een Wubbo Ockelsprijs voor. 
De wetenschappelijke carrière van van Andel is niet eenvoudig samen te vatten. Afbreekbare polymeren, MRI-scans die de humane coïtus voor het eerst in beeld brachten (en waarvoor hij een Ig-Nobelprijs kreeg, een alternatieve Nobelprijs), forensisch onderzoek waarmee de verdachte van de zogenaamde ‘Leidse balpenmoord’ werd vrijgepleit, het staat allemaal in het cv van Pek van Andel. 
De belangrijkste rode draad in zijn werk is echter ‘de ongezochte vondst’, een uitdrukking van hemzelf. Hij is geen onderzoeker die netjes een uitgestippelde weg afwandelt, als een zijweggetje hem interessanter lijkt gaat hij dat onverdroten in. En even over een heg kijken is hem ook niet vreemd. 
Van Andel liet de Nederlandse transcriptie van het Engelse ‘serendipity’ in Van Dale opnemen. “De mooiste omschrijving die ik ervan ken is ‘het zoeken naar een naald in een hooiberg en eruit rollen met een boerenmeid’ ” zegt Van Andel. 
Over serendipiteit schreef hij als eerste in het British Journal for the Philosophy of Science, zes boeken (drie Franse, drie Nederlandse), een dissertatie (Serendipity at Work, bijna af), en geeft hij voordrachten, cursussen en masterclasses. 
Vandaag in de Sjoel. Aanvang 15.00 uur. Dierense Sjoel – Spoorstraat 34 Dieren. Reserveren: [email protected] of: 026-3882916 www.riqq-rheden.nl
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen