De onderduikers door Peter Hein bij Jansen & de Feijter

Foto:

VELP – Na de oorlog praatte de moeder van Peter Hein alleen maar over de oorlog, terwijl zijn vader dat onderwerp ontweek. Hein wilde het hele verhaal van zijn ouders helder boven tafel krijgen en interviewde hen. 

In zijn boek De onderduikers vertelt Hein het verhaal van de onderduik van zijn ouders. Twee jaar een wanhopige zwerftocht langs 12 onderduikadressen. Drie maal werden ze verraden en drie maal wisten ze, door de grote overlevingsdrang van zijn vader, op het nippertje te ontsnappen  Maar dit boek gaat over meer.
Wat waren de grote problemen waar onderduikers tegenaan liepen? Waarom was het zo moeilijk voor zijn ouders om onderduikadressen te vinden? Waarom paste de Nederlandse bevolking zich zo makkelijk aan aan de maatregelen van de bezetter?
Wat wist men voor de oorlog in Nederland van de anti-Joodse maatregelen in nazi-Duitsland vanaf 1933? Wat wist men tijdens de oorlog van het lot van de gedeporteerde Joden? Wat kon men weten? 
In het boek gaat Hein in op de grote mate van collaboratie tijdens de oorlog en het vele verraad. Verraad is de rode draad in het verhaal van zijn ouders. Hoe kwam het dat Nederland het land was met het hoogste percentage Joodse slachtoffers (75%), terwijl dit in België (40%) en Frankrijk (25%) zo anders was? 
Peter Hein (1939) zat als kind ondergedoken, gescheiden van zijn ouders. Hij is auteur van onder andere Het zesde jaar, zijn eigen onderduikverhaal. 
Woensdag 9 april – aanvang 20.00 uur – Jansen & de Feijter – entree € 5,00. Klik HIER voor direct aanmelden voor “Peter Hein over zijn boek De onderduikers”
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen