Column De Buurtfilosoof: De Brand

Foto: De Buurtfilosoof

Ook de afgelopen week was er weer veel nieuws te vinden op onze vertrouwde nieuwssite en zoals gebruikelijk had ik mijzelf de taak opgelegd om uit de berichten een weloverwogen keuze te maken ter bespreking en deze vervolgens in de vorm van een column aan de openbaarheid prijs te geven.

Zoals u ongetwijfeld weet is het aanbod vanzelfsprekend niet altijd even boeiend en interessant. Ik vraag me zelfs wel eens af of de redactie nooit last heeft van die afschuwelijke nachtmerrie waarin ze droomt dat er op een bepaalde dag helemaal geen nieuws blijkt te zijn.

Ik weet ook niet of er op het hoofdkantoor van rheden.nieuws.nl een draaiboek klaar licht met de titel “Wat te doen als er geen nieuws is”. Heeft men wat reservenieuws klaar liggen of gaat men zelf iets verzinnen? Voor zo ver mij bekend is er geen hotline met de columnisten om op het allerlaatste moment even snel iets te verzinnen. Mogelijk ligt er nog wat ongepubliceerd fotomateriaal.

Zo had ik een ernstig innerlijk conflict en wist niet of ik zou gaan schrijven over “Weggeefhoek Geitenbult” of dat er toch nog een diepgaande analyse mogelijk zou zijn betreffende een lezing over rotsplanten te Spankeren. Mogelijk zou ik dit dan nog kunnen aanvullen met enkele stichtelijke woorden betreffende het luiden der kerkklokken in het kader van de “Actie kerkbalans”.

U begrijpt dat het hier niet de aller eenvoudigste keuze betreft. Gelukkig bedacht ik toch op tijd dat er wel degelijk nog een ontsnappingsscenario lag in de vorm van een kort maar krachtig nieuwsbericht over een brandende vuilniswagen in een naburige gemeente.

Het betreffende nieuwsbericht bestaat uit een inleidende zin en wordt gevolgd door drie andere zinnen waarin verslag wordt gedaan van hoe er op een gewone woensdagochtend toch nog iets kan gebeuren wat van belang zou kunnen zijn. De politie loopt vanwege beperkte middelen heden ten dage nogal eens achter de feiten aan, maar zag wel kans om foto’s te publiceren op Facebook.

Ik geef u hierbij de begeleidende tekst: “Vanmorgen melding op de Hertog van Gelrestraat in Rozendaal gehad. Er was een brand tussen het afval in de vuilniswagen ontstaan. Gelukkig was de brand snel geblust en is de schade beperkt gebleven.” Natuurlijk roept zo’n bericht de nodige reactie op: “Dat mis je dan weer” en “Gebeurd er eens wat in Rozendaal ben ik er niet…..”

Ter lering en vermaak wil ik u graag een alternatieve versie presenteren van het betreffende nieuwsbericht. Zowel de redactie van de nieuwswebsite als de politie kunnen dan hun voordeel doen ten einde bij een volgende gelegenheid het nieuwbericht op gepaste wijze te brengen.

VELP/ROZENDAAL – In aanloop op de gebeurtenissen van vrijdag de dertiende vond er op woensdagochtend een spectaculaire gebeurtenis plaats op de plaats Rozendaal, gelegen in de Nederlandse provincie Gelderland, ten noordwesten van de gemeente Rheden. Deze gemeente telt ongeveer vijftienhonderd inwoners en heeft een oppervlakte van bijna 28 km².

In de tussen de Schelmseweg en de Schout Leermolenstraat gelegen Hertog van Gelrestraat was aan het begin van de ochtend een brand ontstaan in een vuilniswagen. Volgens deskundigen vond deze chemische reactie plaats tussen het afval, maar de werkelijke oorzaak was ten tijde van het toevoegen van dit bericht aan het internet nog niet bekend. De brandweer trad succesvol op.

De overheid van het rustige miljonairsdorp loopt niet weg voor haar verantwoordelijkheid. In de afvalkalender staat: “We zorgen met zijn allen voor steeds meer afval. Dat kan zo niet langer doorgaan. Straks komen we nog om in ons eigen vuil.” Je kunt maar beter gewaarschuwd zijn.

Geheel volgens de planning werden op de betreffende woensdagochtend vanaf 7.30 uur de grijze containers ter leging aangeboden. Van de bewoners wordt verwacht deze containers te vullen met “het overige brandbare afval”. Voor alle duidelijkheid lezen we dat het hierbij ook gaat om as van de open haard en de asbak. Het is helaas nog niet bekend of de inwoners op Rozendaal op het nippertje zijn ontsnapt aan een aanslag, maar we houden u vanzelfsprekend op de hoogte.”

De buurtfiilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen