Onthulling van het Historisch Tafelkleed bij Oosterwolde

VELP – Op woensdagmiddag 5 april om 15:00 uur onthulde wethouder Nicole Olland het Historisch Tafelkleed. Dit deed zij in aanwezigheid van bewoners van het woon- en zorgcentrum Oosterwolde aan de Middelhagenhof 1 te Velp.

Nadat Wethouder Nicole Olland een korte toespraak had gehouden over het ontstaan en de ontwikkeling van het Historisch Tafelkleed, werd de onthulling gedaan door op een knop te drukken, samen met de heer Janssen, bewoner van Oosterwolde. Hiermee werd het tafelkleed zichtbaar op een groot scherm.

Een historisch tafelkleed is een tafelkleed waarop de Google Maps plattegrond van Rheden is afgebeeld. Met behulp van een speciaal geprepareerde iPad kunnen verhalen met foto’s van de gemeente worden opgeroepen. Deze verhalen zijn eerder verzameld voor het verhalenproject Geschiedenis in Verhalen, zie ook: http://www.geldersarcadie.nl/

Uitgever George Diepenmaat gaf vervolgens uitleg over de werking en de mogelijkheden van het tafelkleed, waarna de bewoners geholpen door mensen van Oosterwolde en andere vrijwilligers de foto’s en verhalen konden bekijken aan het tafelkleed via een tablet.

Voor ieder dorp van de gemeente is straks een set beschikbaar bestaande uit een kleed, iPad en verhalenboek.

Elk dorp een tafelkleed

Zorginstellingen en dorpshuizen kunnen de set gebruiken, maar ook de bibliotheek of inwoners van een wijk of straat die een keer een verhalenmiddag willen organiseren. Per dorp gaat de gemeente op zoek naar een partij die de set wil beheren en uitlenen. Dat kan bijvoorbeeld een zorginstelling zijn of een dorpshuis of de bibliotheek.

Ontwikkeling

Het historisch tafelkleed is in opdracht van de gemeente Rheden ontwikkeld door de firma Hoog+Diep, met financiële steun van de provincie Gelderland, de Dullertstichting en de gemeente Rheden.

Leuk detail

In het televisieprogramma Geloof en een Hoop Liefde werd aandacht besteed aan dit historisch tafelkleed. De uitzending was op 6 april om 17.50 uur op NPO2.

Zie ook: https://www.npo.nl/geloof-en-een-hoop-liefde/VPWON_1260373?source=suggestion&q=Geloof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen