Albert Heringa krijgt geen straf maar is wel schuldig

Foto:

De rechtbank in Zutphen heeft Albert Heringa schuldig bevonden, hij krijgt echter geen straf voor het verlenen van hulp bij zelfdoding, omdat hij volgens de rechtbank heeft gehandeld uit naastenliefde.

Wel schuldig
De rechtbank acht Heringa wel schuldig. Heringa hielp in 2008 zijn 99-jarige moeder Moek sterven door het aanreiken van pillen waarmee zij zelf een einde aan haar leven maakte. Moek was oud maar niet ziek en wilde geen 100 jaar worden. Haar eigen huisarts wilde niet helpen.
De rechtbank oordeelde dat er geen sprake was van een uitzonderlijk beroep op de noodtoestand. Dat had wel gekund als overtuigend was aangetoond dat er geen arts te vinden was, die wilde helpen.
Maatschappelijk debat moet doorgaan
De rechtbank vindt dat het maatschappelijk debat over hulp bij zelfdoding bij voltooid leven moet doorgaan en wijst erop dat transparantie en waarborgen noodzakelijk zijn. Daarom wil de NVVE dat de politiek zich ermee bemoeit en de wet aanpast.
Deze uitspraak is van historisch belang. De NVVE strijdt sinds de invoering van de euthanasiewet voor het mogelijk maken van hulp bij zelfdoding door een ander dan een arts.
Bron: NVVE, klik HIER voor meer informatie over de Nederlandse vereniging voor een vrijwillig levenseinde.
Klik HIER voor een uitgebreide publicatie van de boekpresentatie “De laatste wens van Moek” door Albert Heringa.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen