VVD vragen over sluiting van poli Dieren door Rijnstate, antwoord college

Foto:

De VVD fractie heeft kennis genomen van het besluit van de Raad van Bestuur van Rijnstate om de Poli in Dieren per 1 april a.s. te sluiten. Hierover hebben zij de volgende vragen.Wij hebben begrepen dat de gemeente Rheden en ziekenhuis Rijnstate een langdurig subsidiecontract hebben v.w.b. de huur van de poli. Nu de Raad van Bestuur van Rijnstate heeft besloten om de poli in Dieren per 1 april 2013 te sluiten hebben wij de volgende vragen:

De VVD fractie heeft kennis genomen van het besluit van de Raad van Bestuur van Rijnstate om de Poli in Dieren per 1 april a.s. te sluiten. Hierover hebben zij de volgende vragen.
Wij hebben begrepen dat de gemeente Rheden en ziekenhuis Rijnstate een langdurig subsidiecontract hebben v.w.b. de huur van de poli. Nu de Raad van Bestuur van Rijnstate heeft besloten om de poli in Dieren per 1 april 2013 te sluiten hebben wij de volgende vragen:

Wat zijn de gevolgen van de sluiting voor onze inwoners?
Antwoord college:

Naast de polikliniek van Rijnstate in het Gelders Hof heeft Gelre ziekenhuis Zutphen een polikliniek in Dieren. Deze poli is gevestigd in de Dierense huisartsenpraktijk Hagenau aan de Wilhelminaweg. Kijkend naar het aanbod van specialismen is er sprake van een gedeeltelijke overlap. De poli van Rijnstate wordt jaarlijks door ongeveer 7.500 patienten bezocht. Het grootste deel hiervan (5.000) komt voor een controlebezoek aan een specialist; ongeveer 2.500 zijn “nieuwe”patiënten of bestaande patiënten met een nieuwe klacht. De spreekuren van de poli Dieren worden naar de andere locaties van Rijnstate verplaatst. Rijnstate gaat per specialisme bepalen op welke locatie deze wordt ondergebracht. Vaste patiënten worden schriftelijk door Rijnstate geïnformeerd; nieuwe patiënten maken een afspraak op een van de nieuwe locaties.

Het gemeentebestuur heeft een bestuurlijke verantwoordelijkheid voor een goede gezondheidszorg in de gemeente Rheden (Wet publieke gezondheid). Besluitvorming inzake sluiting van de polikliniek is aan Rijnstate en niet aan de gemeente. Het is wel aan de gemeente om te bepalen of wij iets willen bieden aan onze inwoners. Vanuit dat oogpunt willen wij in ieder geval alle mogelijkheden onderzoeken om de ruimte die vrij komt in gebruik te houden. Wij zijn hierover in overleg met Gelre ziekenhuis en de Dierense huisartsenpraktijk Hagenau. Bij het onderzoek naar mogelijkheden voor het in gebruik houden van de ruimte in Gelders Hof wordt rekening gehouden met het bestaande aanbod en een mogelijke aanvulling daarop. Daarnaast is het uiteraard van belang om uit te zoeken waar de behoefte ligt binnen de gemeente Rheden.

Wat zijn de gevolgen voor de gemeente Rheden?
Antwoord college:

Wij richten ons op dit moment allereerst op het onderzoeken van mogelijkheden om de ruimte in het Gelders Hof in gebruik te houden door het aanbieden van specialismen waar behoefte aan is; in overleg met Dierense huisartsen en Gelre ziekenhuis. Indien dit geen resultaat oplevert heeft de gemeente de mogelijkheid het gehuurde een andere bestemming te geven, e.e.a. in overleg met Attent. Indien dit ook geen resultaat oplevert streven wij naar tussentijdse opzegging van het huurcontract. De gemeente Rheden betaalt een jaarlijkse bijdrage aan de huur op basis van een contract met Attent. Het contract is ingegaan op 1 oktober 1974 met een looptijd van 50 jaar (tot 2024). In het huurcontract staat dat we niet eenzijdig kunnen opzeggen; met wederzijds goedvinden is opzegging uiteraard wel mogelijk.

Bron: Site VVd afdeling Rheden Rozendaal- Geertje van der Burg – Berendsen

Lees verder: eerder verschenen bericht over sluiting: http://rheden.nieuws.nl/108563 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen