Winterweer geeft vertragingen en chaos in het verkeer!!

Foto:

LANDELIJK – Sneeuw en gladheid zorgen donderdagochtend in het hele land voor overlast op de weg en het spoor . Voor morgen verwacht weeronline.nl een totale ontwrichting van het verkeer.

LANDELIJK – Sneeuw en gladheid zorgen donderdagochtend in het hele land voor overlast op de weg en het spoor . Voor morgen verwacht weeronline.nl een totale ontwrichting van het verkeer.

In totaal stond er rond 08.00 uur ruim 550 kilometer file, terwijl dat normaal zo’n 230 kilometer is. Overal in het land is gestrooid en sneeuwschuivers maken de wegen vrij. Op de A28 bij Utrecht is de maximumsnelheid verlaagd. Bussen in het noorden hebben soms vertragingen van ruim een half uur.

Glad

Tot nu toe is er alleen blikschade gemeld door glijpartijen van auto’s en vrachtwagens. Het noorden van het land had woensdagnacht vooral last van sneeuw en harde wind. Donderdagochtend blijft het verkeer in het noorden mogelijk last houden van de sneeuw. In de rest van het land zorgt vooral de gladheid voor problemen.

Het ijsvrij maken van gladde weg delen door Rijkswaterstaat zorgt voor lange files. Ook zijn veel spitsstroken gesloten door de winterse neerslag. Op de A28 werd uit voorzorg de maximaal toegestane snelheid verlaagd. De ANWB adviseert automobilisten meer afstand te nemen.

Hele ochtend problemen

De gladheid blijft nog de hele ochtend aanhouden, vreest een woordvoerder van deANWB. Het duurt dan ook nog lange tijd voordat alle files zijn opgelost, laat de zegsvrouw weten.

Minder treinen

Tussen Zwolle en Utrecht rijden donderdagochtend minder intercity’s. In de kop van Noord-Holland zet de NS sprinters in, in plaats van intercity’s. De NS hoopt zo de kans te verkleinen dat lokale verstoringen ook voor problemen zorgen in de rest van het land. Treinreizigers van en naar Noord-Nederland moeten mogelijk vaker overstappen. Deze reizigers wordt aangeraden voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Op het spoor lijkt de aangepaste dienstregeling van de NS te werken om chaos op de stations zoals in vorige jaren te voorkomen. In het noorden van het land heeft de NS in ieder geval tot het middaguur de dienstregeling aangepast.

Vertragingen Schiphol

Op luchthaven Schiphol moeten reizigers rekening houden met enige vertraging, laat een woordvoerder weten. “Mensen moeten waarschijnlijk langer in het vliegtuig zitten wanneer deze van ijs wordt ontdaan. Dat is een standaardprocedure als het vriest, maar dit neemt wel meer tijd in beslag.”

Donderdagochtend was van annuleringen door het weer nog geen sprake op de luchthaven. In de loop van de avond en vrijdagochtend verwacht de zegsvrouw meer vertraagde en mogelijk geannuleerde vluchten als gevolg van het weer.

Weersverwachting

Vanmiddag smelt volgens Weeronline.nl veel sneeuw weer weg en wordt het op de meeste plaatsen zonnig, maar morgen gaat het opnieuw sneeuwen en kan er een flink pak vallen. Vooral in het binnenland blijft de sneeuw liggen met maxima rond het vriespunt.

Vrijdag

Weeronline.nl voorspelt vrijdag sneeuw op grote schaal en op zaterdag een ijs dag waarop de temperatuur onder nul blijft.  De sneeuwbuien zouden de hele vrijdag aanhouden. “Hoeveelheden tot meer dan tien centimeter zijn mogelijk en daarmee tevens ontwrichting van het verkeer.”

Er wordt ellendig weer voorspeld, zegt een woordvoerder van weeronline.nl. Plaatselijk kan wel vijftien tot twintig centimeter vallen en mogelijk ontstaat door de harde wind sneeuwjacht en duinvorming, zegt de woordvoerder. “Mogelijk wordt het advies niet de weg op te gaan en thuis te gaan werken.”

 

Eerdere berichtgeving van weeronline.nl:

Vrijdag wacht ons ’totale ontwrichting’

Flinke sneeuwval zorgt morgen voor grote problemen in de ochtendspits. Weeronline.nl verwacht zelfs ’totale ontwrichting’. Automobilisten krijgen het advies vrijdagochtend indien mogelijk niet de weg op te gaan.

“Het weerscenario kan eigenlijk niet slechter”, zegt een woordvoerder Vanaf middernacht gaat het sneeuwen. De hevigste sneeuwbuien komen in het westen van het land precies tijdens de ochtendspits. Gemiddeld zal er tien tot twaalf centimeter sneeuw vallen.

Plaatselijk, vooral in het noordoosten, kan dat meer dan vijftien centimeter zijn. Alleen in het uiterste oosten van het land en in Limburg valt de sneeuwval naar verwachting mee.

Doordat het ook fors gaat waaien is er kans op sneeuwjacht, wat het zicht beperkt.

Spitsstroken zullen daardoor veelal worden gesloten. Mochten mensen desondanks de weg opgaan, dan ontstaan er lange files, is de verwachting.

De NS beslist later donderdag wat voor preventieve maatregelen worden getroffen, meldt een woordvoerder. Hetzelfde geldt voor Schiphol.

Sneeuw en gladheid zorgden donderdagochtend ook al voor overlast in het verkeer. De avondspits kent donderdag naar verwachting geen grote problemen. De temperatuur ligt boven het vriespunt en er wordt niet veel neerslag verwacht. 

(zie ook: http://rheden.nieuws.nl/97801)

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen