Jos Dingelhof, fluitiste uit Velp treed op poëzie-thema-avond over dichteres Vasalis in Zutphen

ZUTPHEN – Poëzienetwerk Kopwit organiseert een poëzie-thema-avond op 12 oktober over dichteres Vasalis in Zutphen. Hier zal ook de Velpse fluitiste Jos Dingelhoff optreden.

ZUTPHEN – Poëzienetwerk Kopwit organiseert een poëzie-thema-avond op 12 oktober over dichteres Vasalis in Zutphen. Hier zal ook de Velpse fluitiste Jos Dingelhoff optreden.

Tijd: Vrijdag 12 oktober, 20:00 uur, prijs €10,–

Plaats: Het IJsselpaviljoen, IJsselkade 1, Zutphen, 0575-514518. Voorverkoop aldaar, tevens bij bij boekhandel Van Someren en Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen, 0575-513512

Poëzienetwerk Kopwit bestaat uit dichters en in poëzie geïnteresseerden, die in en voor Zutphen e.o. activiteiten op het gebied van poëzie organiseren, vaak in combinatie met andere kunsten, zoals muziek en beeldende kunst.

Dichteres Vasalis:

M. Vasalis, pseudoniem van Margaretha Droogleever Fortuyn-Leenmans, geboren in Den Haag, 13 februari 1909 gestorven 16 oktober 1998, was een Nederlandse dichteres en psychiater.Margaretha Leenmans studeerde geneeskunde en antropologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en vestigde zich in 1939 als arts in Amsterdam. Later werkte ze als kinderpsychiater in Assen en Groningen. Ze raakte bevriend met J.C. Bloem, Adriaan Roland Holst, Albert van Dalsum, Victor van Vriesland, Titus Leeser en vele anderen in de jaren dertig in de ‘salon artistique’ van de Zwolse advocaat Harro Bouman en zijn vrouw Carina Bouman-Hofstede Crull. In 1939 trouwde ze met de latere hoogleraar neurologie Jan Droogleever Fortuyn.In 1940 debuteerde Vasalis met de bundel Parken en woestijnen. Haar andere dichtbundels zijn De vogel Phoenix uit 1947 en Vergezichten en gezichten uit 1954. Postuum verscheen in 2002 De oude kustlijn. Haar kinderen Lous, Hal en Maria Droogleever Fortuyn hebben, op haar verzoek, de uitgave verzorgd.Ze schreef tradititionele gedichten die vaak gekenmerkt werden door het gebruik van personificatie en antropomorfisme. Vaak eindigen haar gedichten, na een reeks natuurindrukken, op een zelfbespiegeling. Daarnaast schreef Vasalis ook enkele essays en een novelle. Haar werk is veelvuldig bekroond, onder meer met de Constantijn Huygensprijs in 1974 en de P.C. Hooft-prijs in 1982.

Tot haar bekendste gedichten behoort ‘Afsluitdijk’ uit Parken en woestijnen (1940), met de volgende beginstrofe:

De bus rijdt als een kamer door de nacht

de weg is recht, de dijk is eindeloos,

links ligt de zee, getemd maar rusteloos,

wij kijken uit, een kleine maan schijnt zacht.

Toen haar echtgenoot hoogleraar werd aan de Rijksuniversiteit Groningen verhuisde zij met haar gezin in 1951 naar Groningen. Vasalis woonde van 1964 tot haar overlijden in 1998 in het huis De Zulthe bij Roden. Er is sprake van de aanleg van een speciale Vasalis-tuin in haar laatste woonplaats. In 2009 is er een gedenkteken geplaatst ter herinnering aan haar honderdste geboortedag. (Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vasalis)

Jos Dingelhoff werd geboren in Nijmegen. Haar vader was een van de oprichters van harmonieorkest Jubal (hij speelde klarinet) en in zijn kielzog gingen zoonlief (trompet) en Jos’moeder (koffie) iedere maandag naar de repetitie. Haar zus zong in het Bachkoor in Nijmegen. Na de middelbare school volgde een fluitstudie aan het toenmalige Stedelijk Muzieklyceum te Arnhem (nu Artez) en een vervolgstudie aan het Amsterdams Conservatorium. (bron: http://www.josdingelhoff.nl)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen