Koning Willem-Alexander bezoekt Arnhem

Foto:

REGIO – Zijne Majesteit de Koning heeft dinsdagochtend 2 december met minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst een werkbezoek gebracht aan Arnhem.

Transformatie energiebesparing in bestaande bebouwing
Het bezoek stond in het teken van de gemeentelijke invulling van het woningmarktbeleid waarbij transformatie van leegstaande gebouwen en energiebesparing in bestaande bebouwing aan bod zijn gekomen.
De Koning en minister Blok startten het werkbezoek op de (her)ontwikkellocatie Saksen Weimar, een voormalig defensieterrein waar kazernegebouwen zijn omgebouwd tot sociale huurwoningen, een woonzorgcomplex en atelierwoningen voor kunstenaars. In een woning sprak de Koning met projectleiders en bewoners over de totstandkoming van het project en de dilemma’s en kansen tijdens de herontwikkeling. Het bezoek aan Saksen Weimar werd afgesloten met een wandeling over het terrein.
Stroomversnelling
In de wijk Presikhaaf bezochten zij een modelwoning waarin uiteenlopende energiebesparende maatregelen zijn genomen. Deze woning dient als het voorbeeld voor een complex van 96 woningen in Presikhaaf en is onderdeel van initiatief ‘Stroomversnelling’.  Dit is een afspraak tussen bouwers en woningcorporaties om de eerste 11 .000 van uiteindelijk 111.000 huurwoningen energiezuinig te maken waarbij de woonkosten voor de huurder gelijk blijven. 
Dit is mogelijk door de huurders hun energiekosten te laten betalen aan hun corporatie. De corporaties zetten het geld in voor het energiezuinig maken van hun woningen. De bouwers leveren duurzaam gerenoveerde woningen zonder energiekosten op. De Koning en minister Blok kregen een presentatie over deze aanpak. Aan bod kwamen de betrokkenheid en begeleiding van de bewoners en het gemeentelijk beleid  gericht op energiebesparing en beschikbare subsidiemogelijkheden.
Prijsvraag
Het bezoek werd afgesloten met een gesprek in De Grote Enk, het voormalig hoofdkantoor van AKZO Nobel. Voor het herontwerp van het kantoor is een prijsvraag uitgeschreven. Dankzij de prijsvraag zijn er 69 verschillende appartementen met een eigen buitenruimte gerealiseerd. Na de oplevering is het gebouw op de lijst van Rijksmonumenten geplaatst. 
Met bestuurders, projectontwikkelaars en vertegenwoordigers van corporaties en bewoners werd gesproken over de opgave om kantoren en andere leegstaande gebouwen een andere bestemming  te geven en om te bouwen tot bij voorbeeld woonruimten. Daarnaast kwam de toekomstige rol en positie van de woningbouwcorporaties aan bod.
Het bezoek met minister Blok en Koning Willem Alexander is onderdeel van de reeks werkbezoeken van de Koning met ministers, waarbij de desbetreffende bewindspersoon een deel van het werkterrein van zijn ministerie laat zien.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen