De NVWA en GGD waarschuwen voor ophangingsgevaar bij het gebruik van speeltoestellen

Foto:

Voorwerpen met lange banden, koorden, kettingen etcetera om de schouders of hals van een kind zijn mogelijk levensgevaarlijk als het kind daarmee een speeltoestel ingaat. Als het kind valt van de glijbaan, of langs een paal naar beneden glijdt, bestaat het gevaar dat een kind zich ophangt en zich daarmee verwondt of zelfs stikt. 

Veilig maar toch levensgevaarlijk
Zo kunnen 2 ogenschijnlijk veilige objecten in combinatie tijdens spel, een potentieel levensgevaarlijke situatie veroorzaken. Het is belangrijk zich te realiseren dat een kind in een dergelijke situatie vaak niet (luid) om hulp kan roepen of schreeuwen.
Voorwerpen:
Het kan gaan om voorwerpen als sjaals, dassen, springtouwen, loopklossen of blikken met een touw, zelfgemaakte versiering of kleding, tuigjes, (zelfgemaakte) fopspeenkoordjes, sleutelkoorden, hondenriemen et cetera, die om de hals of over de schouders gedaan worden.
Let op dat kinderen daarmee niet in speeltoestellen spelen (of in bomen of hekken klimmen).
Controleer kleding en let op een veilige speelomgeving
Met de naderende kou is het ook belangrijk kinderen bewust aan te kleden. Bij lange sjaals of handschoenen met een koordje door de jas, is eerder genoemd risico mogelijk ook aanwezig. Let er daarom op dat kleding wordt gedragen zoals deze is bedoeld; stop loshangende sjaals bijvoorbeeld in de jas terug. Controleer ook regelmatig de omgeving en de kinderen tijdens het spel op welzijn en veiligheid.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen