Rabbijn Soetendorp  spreekt over zijn onderduikverleden in Velp

Foto:

VELP – Omdat een doodgewone moeder in Velp de deur openhield, heeft rabbijn Soetendorp de oorlog overleefd. In een koffer met luchtgaten werd hij als baby van drie maanden afgegeven bij de Velpse koperslager Van der Kemp aan de Zuider Parallelweg.  

Dag van Respect
Op de Dag van Respect  – donderdag 13 november a.s. – spreekt rabbijn Soetendorp in Velp: ‘Als eerbetoon aan Ria en Bertus van der Kemp. En als eerbetoon aan alle anderen, die met hun daad van empathie hun leven riskeerden. Zij waren een minderheid, maar gelukkig, zij waren er!’
Week van Respect
In de Week van Respect  (10 t/m 14 november) wordt op basis- en middelbare scholen extra aandacht geschonken aan het thema respect. Culturele, religieuze en sociale verschillen komen aan de orde evenals het respecteren en benoemen van normen en waarden. 
Donderdag 13 november is uitgeroepen tot een nationale Dag van Respect en zullen gastsprekers in het hele land jongeren proberen te inspireren met hun persoonlijke verhalen. Rabbijn Soetendorp: ’Scholen dienen plekken van compassie te worden waar het vermogen tot altruïsme, om in de schoenen van de ander te gaan staan, wordt gevoed.’
Op donderdag 13 november
Van 13.00 tot 14.00 uur ontvangt burgemeester mevrouw P.M. van Wingerden-Boers (gemeente Rheden) rabbijn Soetendorp in de Grote Kerk in de Kerkstraat in Velp. Ruim 250 basisschoolleerlingen uit Velp en Rozendaal zullen na zijn inleiding, in gesprek gaan met de heer Soetendorp. Vanaf 15.00 uur zijn middelbare scholieren van het Rhedens Lyceum in Rozendaal zijn toehoorders. Burgemeester J.H. Klein Molekamp van Rozendaal treedt op als gastheer. En vanaf 19.30 uur is iedereen van harte welkom (toegang gratis) in de Kapel van Hogeschool Van Hall/Larenstein aan de Larensteinselaan in Velp.
Nieuw Monument
De Dag van Respect is meteen de start van een inzamelingsactie voor een nieuw monument in Velp. 
Verborgen in Velp
Het vorig jaar verschenen boek Verborgen in Velp – nooit vertelde verhalen over moed, verzet en onderduikers  beoogt een monument te zijn voor de moedige Velpenaren die meer dan 600 (ook Joodse) onderduikers een schuilplaats boden. Maar er blijkt toch ook behoefte te zijn aan een plaats in Velp, waar men die moedige Velpenaren kan herdenken en waar men bloemen kan leggen, of een steentje. Een herinneringsmonument dus.
Een comité bestaande uit voormalige onderduikers, nabestaanden van oud-verzetsmensen en andere betrokken Velpenaren beijvert zich momenteel om dat monument daadwerkelijk gestalte te geven. Burgemeester Van Wingerden is beschermvrouwe en rabbijn Soetendorp is beschermheer. Het monument zal bestaan uit een halfronde bank, ontworpen door de Velpse architect Willem Heineman, met een beeld, gemaakt door de Velpse kunstenares Yvon van Wordragen. 
Het ondergedoken kind
Op 13 november, vanaf 16.00 uur verkoopt rabbijn Soetendorp de eerste exemplaren van een kleine versie van het toekomstige beeld ‘Het ondergedoken kind’ in boekhandel Jansen & de Feijter in de Emmastraat. Het beeldje, 20 cm hoog, is in neolith gegoten en kost € 64,50. Een versie in brons is op bestelling verkrijgbaar. De opbrengst is bestemd voor het herinneringsmonument. Het is de bedoeling dat het monument op 16 april 2015 – precies 70 jaar na de Bevrijding van Velp – wordt onthuld.
Informatie:
Informatie over Dag van Respect: Janine Lenting, Radar-Oost, tel. 06-27909887 en [email protected]
Informatie over Monument voor moedige mensen: Gety Hengeveld, tel. 06-55884567 en [email protected]
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen