Houd de Bongerd Hoog! Actie loopt tot 24 november!

Foto:

REGIO – Met de actie Houd de Bongerd Hoog! hoopt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) vele nieuwe particuliere boomgaarden in Gelderland aan te kunnen leggen. 

Nu al 40 nieuwe boomgaarden!
Inmiddels zijn voor ruim 40 nieuwe boomgaarden de appel-, peren-, kersen- en pruimenrassen besteld. De winter is het ideale plantseizoen voor jonge fruitbomen en SLG biedt iedereen in Gelderland nog tot 24 november de kans om zich aan te melden voor ‘Houd de Bongerd Hoog!’ 
Bewoners van het buitengebied kunnen met aantrekkelijke korting zelf hun boomgaard samenstellen op basis van de geselecteerde kersen-, pruimen-, appel- en perenrassen. 
De actie sluit af met een uitdeeldag van de fruitbomen op 13 december waar de deelnemers ook een praktische aanplant- en snoei-instructie ontvangen.
Projectleider Sander Nijhuis:
“We willen samen met bewoners hoogstamboomgaarden aanleggen. De boomgaarden zijn een aantrekkelijk element in het landschap. Zowel voor mens en dier. Wij genieten van de bloesem, het fruit en natuurlijk het landschapsbeeld. Daarnaast hebben fruitbomen ook een hoge ecologische waarde en bieden ze veel nestgelegenheid aan vogels.” 
Zelf kiezen
Het leuke aan deze actie is dat men zelf de boomgaard kan samenstellen. SLG heeft de lekkerste en beste rassen geselecteerd en daar kan een keuze uit worden gemaakt. 
Sander: “Het valt op dat men overwogen keuzes maakt en dat er hierdoor aantrekkelijke en gevarieerde boomgaarden aangeplant gaan worden. Men kiest zowel bekende rassen als Schone van Boskoop (Goudereinette) en Giesser Wildeman, maar er is zeker ook belangstelling voor onbekende rassen als Varikse Zwarte (kers) en Dubbele Boerenwitte (pruim).” 
boomgaardmarliesvanloon
(Foto: Marlies van Loon) (Foto bovenin: Mirjam Langenaar) 
“We willen het erf weer authentiek inrichten”
Deelnemer Piet Drost is enthousiast over de actie: “Deze actie biedt ons de mogelijkheid om op een leuke manier en tegen een geringe prijs ons erf weer authentiek in te richten. We hebben 2 jaar geleden een boerderij gekocht en willen de grond erom heen weer opnieuw inrichten, liefst zo authentiek mogelijk. Daar horen hoogstamfruitbomen ook bij.” 
Enkele spelregels
Om alle bewoners van het buitengebied in Gelderland de mogelijkheid te geven om deel te nemen zijn een paar spelregels opgesteld. Hieronder staan de belangrijkste. 
Iedereen die in het buitengebied woont en plek heeft voor minstens 5 hoogstamfruitbomen kan meedoen. 
Zand- en kleigrond
Er zijn 2 lijsten met geschikte rassen opgesteld; een voor zandgrond en een voor kleigrond. Deelnemers vullen het bestelformulier in en de erfadviseurs van SLG kijken deze na. Meedoen kan door het formulier in te vullen en in te sturen voor 24 november 2014. 
De uitdeeldag van de bestelde bomen is op zaterdag 13 december in Rozendaal, bij het kantoor van SLG. 
Alle spelregels en de bestelformulieren voor zand- en kleigrond staan op www.landschapsbeheergelderland.nl 
Volg de ontwikkeling en resultaten van de actie op twitter via #HdBH
De actie Houd de Bongerd Hoog wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen