Presentatie en film ‘Vaderlandse geschiedenis op Spitsbergen’ in Velp

Foto:

VELP – Velpenaar en bestuurslid van de Oudheidkundige Kring, Martin Idema, maakt met zijn vrouw Renske verre en avontuurlijke reizen. In 2012 bezochten zij Spitsbergen. Hij verdiepte zich in de rol van Nederlanders op en om deze eilandengroep. Graag deelt hij zijn ervaringen met u.

Geschiedenis              
Drie maal probeerde Willem Barentsz een noordelijke route te vinden om de Oost te bereiken. De derde tocht werd hem fataal: in 1596 overleed hij na een erbarmelijke winter op Nova Zembla. De route ontdekte hij niet, maar wel Spitsbergen, een ijskoud oord op zo’n 1.000 kilometer van de Noordpool, waar het wemelde van de walvissen.
In het kielzog van Willem Barentsz togen vele avonturiers naar de Noordelijke IJszee. Anderhalve eeuw domineerden de Nederlanders er de walvisvaart. Een hele tijd later speelden Nederlanders een prominente rol bij de ontwikkeling van de mijnbouw op Spitsbergen. 
Tot op de dag van vandaag zijn Nederlanders actief op Spitsbergen.
Martin Idema geeft hier een presentatie over in de kapel van Nieuw-Schoonoord.
U wordt van harte uitgenodigd voor de presentatie Vaderlandse geschiedenis op Spitsbergen.
Woensdag 15 oktober om 20.00 uur
Nieuw-Schoonoord 1, 6881 TV Velp 
Na de pauze wordt de prachtige film vertoond van de reis van Martin Idema naar Spitsbergen. U ziet ook diverse locaties waar Nederlanders actief waren.
Voor leden van de Oudheidkundige Kring en 1 introducé is de lezing gratis, niet leden vragen zij  € 3,–.
Foto: Walvisvaart op Spitsbergen, Abraham Storck, 17e eeuw

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen