Het Rozendaalse Veld moet duurzaam in stand gehouden worden

Foto: rheden.nieuws.nl

ROZENDAAL/VELP – Het Rozendaalse Veld is een prachtig natuurgebied op de Veluwe in de gemeente Rozendaal. Het bestaat uit heide, stuifzand en bos en is onderdeel van het grootste natuurgebied van Nederland, de Veluwe.

Het is belangrijk dat dit bijzondere gebied duurzaam in stand gehouden wordt. Daarom heeft de gemeente Rheden, die eigenaar is van dit gebied, met hulp van de Geërfden van Velp een overkoepelende beheervisie opgesteld voor de verschillende terreintypen van het Rozendaalse Veld.

Steeds meer mensen genieten van het Rozendaalse Veld. Marc Budel, wethouder Natuur & Landschap, Sport en Cultuur is daar trots op: “Het is een prachtige plek om in de buitenlucht te sporten of een heerlijke wandeling te maken. Maar we moeten zorgen dat de natuur hierdoor niet verslechtert. De bijzondere natuur staat al onder druk door teveel aan stikstof, terwijl het juist weerbaar moet zijn tegen de effecten van klimaatverandering. We zetten daarom in om de natuur te versterken met ruimte voor recreatie. Ook komt er meer aandacht voor erfgoed.”

Biodiversiteit en klimaatverandering

De achteruitgang van de biodiversiteit wereldwijd is zorgwekkend. Ook op de Veluwe en het Rozendaalse Veld speelt dat. Door de overmaat aan stikstofhoudende stoffen en gassen verslechteren de heide en het bos. Dat zie je bijvoorbeeld aan de vergrassing die de laatste 10 jaar hard is toegenomen. We verliezen om verschillende redenen planten- en diersoorten, meer dan we er aan ‘zuidelijke soorten’ door klimaatverandering bij krijgen. Het is daarom belangrijk dat er gewerkt wordt aan een zo sterk en divers mogelijke natuurgebied dat bestand is tegen de risico’s van klimaatverandering, zoals natuurbrand, extreme droogte, erosie en ziekten en plagen. Het bos is onze natuurlijke airconditioner, een prettige plek om te zijn op hete dagen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Rozendaalse Veld - rheden.nieuws.nl

Speerpunten Beheervisie Rozendaalse Veld

De gemeente gaat meer sturen op het verbeteren van de bodemkwaliteit en biodiversiteit.

Het meeste werk blijft zitten in het openhouden van het heide- en stuifzandgebied. Schapenbegrazing ziet de gemeente al langer als geschikte manier om de heide te verbeteren. Onderzoek naar de mogelijkheden op het Rozendaalse Veld zijn gaande. In het bosbeheer blijft gemeente Rheden sturen op risicospreiding door gebruik te maken van verschillende soorten en leeftijden. Woudreuzen zijn prachtig om te zien en ook dood hout en openplekken horen bij het bos. Er blijft net als nu, veel ruimte voor een breeds scala aan recreatievormen. We willen dat bezoekers beseffen dat zij te gast zijn in een natuurgebied en rekening houden met elkaar en het belang van dit gebied. Daarnaast zal de gemeente de historische elementen en structuren in het gebied in beeld brengen en bekijken welke integraal opgenomen worden bij het beheer.

Rozendaalse Veld

Het Rozendaalse Veld heeft een bijzondere historie: het was van oorsprong geërfdengrond, gemeenschappelijk bezit van de Velpse boerengemeenschap. De geërfden van het dorp Velp waren eeuwenlang de gezamenlijke eigenaren en gebruikers van het terrein. In 1917 besloten de geërfden een klein deel van het gezamenlijk eigendom (de “Voorheide”) aan de gemeente Rheden te schenken en in 1921 volgde het resterende deel (de “Achterheide”). Aan deze schenking was een aantal notariële voorwaarden verbonden. Deze zijn in 1998 vertaald naar een, voor de huidige tijd werkzaam, convenant. Uitgangspunt is dat het natuurterrein wordt beheerd ten nutte van het algemeen belang én dat de gemeente Rheden de historische relatie met de voormalige eigenaar erkent.

Rozendaalse Veld - rheden.nieuws.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen