Rheden dubbele winnaar regionale Jeugdbrandweerwedstrijden Ede

RHEDEN/EDE – De jeugd- en aspirant-leden van de vrijwillige brandweer Rheden streden zaterdag 29 maart in Ede om de VGGM Wissel Trofee van de Jeugdbrandweerwedstrijden van regio Gelderland-Midden.

Sinds dit jaar is de Jeugdbrandweer onderdeel van Brandweer Gelderland-Midden. De VGGM is verantwoordelijk voor de brandweer zorg in de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Rijnwaarde, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar. 
De wedstrijd is dan ook de 1e editie van de regionale VGGM Jeugdbrandweerwedstrijden. Mede omdat de jeugdbrandweer in Ede dit jaar 50 jaar bestaat werden de wedstrijden in Ede georganiseerd.
g3p25rjkl2bklslawav5nhm85
In twee categorieën werd gestreden om een schitterende wisseltrofee. Ten eerste de categorie Junioren, waaraan de gemeenten Ede, Wageningen, Rheden en Scherpenzeel deelnamen. De tweede categorie betrof de Aspiranten met dezelfde deelnemende korpsen, met als deelnemers de zojuist genoemde gemeenten, aangevuld met Renkum.
 
In het scenario voor de junioren was er een containerbrand op een bedrijfsterrein. Uit baldadigheid hadden jongeren een container in de brand gestoken. De container stond tegen een bedrijfspand aan, en via een raam was de brand overgeslagen naar het pand. 
Aan de jeugdbrandweer de taak om de status ter zake te achterhalen. Zijn er slachtoffers, is er letsel, zijn er schadelijke stoffen aanwezig,  waar haal ik mijn water vandaan om te blussen, met alles moet rekening gehouden worden. Bevelvoerder, pompbediende en 4 brandweerlieden rukten uit. 
k1xm1limy5kpyhd8svh47ig4p
Met 6 man was in no time de watervoorziening geregeld, de politie geïnstrueerd kijkers op afstand te houden, werd het slachtoffer uit het bedrijfspand gered, was de brand geblust, en kon het signaal ‘brandmeester’ worden gegeven.  Vervolgens opruimen, en de praktijk case zat erop. Een brand als deze moest van binnenuit het pand naar buiten worden bestreden, iets wat de bevelvoerder van het Rhedense jeugdkorps goed door had. 
Na de praktijk case was er ook nog een theoretisch deel waar de brandweerlieden in opleiding vragen moesten beantwoorden.
 
De aspiranten rukten uit voor een politie assistentie, nadat in een bedrijfspand een inbraak alarm was afgegaan. Bij aankomst bij het pand bleek de politie al een inbreker te hebben gearresteerd. Een tweede inbreker had zich nog in het pand verscholen. De twee hadden brand gesticht in het gebouw, en deze brand was naar de bovenverdieping uitgeslagen. Extra moeilijkheidsgraad was dat de bovenverdieping van het pand waar de brand woedde, alleen via de andere kant van het pand te bereiken was. Zaak dus om je team op te splitsen en de taken te verdelen.
hbip6lmxe6hxjr8ldoumbttzz
Tijdens de prijsuitreiking rond 18:30 bleek Rheden de grote winnaar te zijn geworden van de Regionale Jeugdbrandweer Wedstrijden. Dubbele prijswinnaar, want zowel de Rhedense junioren alsmede de aspiranten behaalden de 1e prijs. 
Beide teams mochten de wisseltrofee in ontvangst nemen van regionaal commandant Paul Joosten.
 
De uitslag van de 1e editie van de VGGM Jeugdbrandweerwedstrijd te Ede is als volgt:
 
Junioren:
1. Rheden
2. Scherpenzeel
3. Wageningen
4. Ede
typ38dh2rl60mr6yvjdfrxshp
Aspiranten:
1. Rheden
2. Scherpenzeel
3. Ede
4. Wageningen
5. Renkum
 
De regionale wedstrijd was een prima oefening als voorbereiding op de landelijke jeugdbrandweerwedstrijd. Het Rhedense jeugdkorps neemt op 10 mei aanstaande deel aan de Kwalificatiewedstrijd Zevenaar.  Als ze daar bij de eerste 3 eindigen, kwalificeren ze zichzelf voor de halve finale. De beste 5 van de halve finale gaan door naar de landelijke finale. De winnaar van de halve finale krijgt de titel “landskampioen”.
 
Ben jij tussen de 12 en 18 jaar, en lijkt het je ook leuk opgeleid te worden tot brandweerhulp, neem dan eens contact op met de jeugdbrandweer in jouw regio. Voor Rheden is dit de heer Ben Janssen, email: [email protected]. Je krijgt les in bijna alles wat met de brandweer te maken heeft, en als je wilt, kun je daarna doorstromen naar de échte brandweer.
Klik op de bovenste foto voor meer foto’s
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
irnydag1q98284vosnt9jz1ww
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen