Velpse veteraan boegbeeld Nederlandse Veteranendag

Foto: rheden.nieuws.nl

DEN HAAG/VELP – Veteraan Willem van Katwijk uit Velp is een van de drie boegbeelden van de Nederlandse Veteranendag

Zaterdag 24 juni is de Nederlandse Veteranendag in Den Haag met Z.M. de Koning Willem-Alexander, minister-president Rutte en minister Hennis Plasschaert.

Willem van Katwijk: “Er was altijd een risico, dat neem je op de koop toe.”

In 2002 en 2004 ging Willem van Katwijk (72) uit Velp op missie naar de Balkan, als waarnemer van de Europese Unie. “Er was altijd een risico, maar dat neem je op de koop toe.” Willem dacht veel na over het ontstaan van zo’n oorlog.

Hoe kan er zoveel haat, verraad en hardheid ontstaan? Door een gebrek aan tolerantie, concludeerde Willem. Op veel basisscholen zag Willem dat kinderen die anders zijn, denken of geloven gepest worden.

“Pesten is ook een gebrek aan tolerantie. Daarom ontwikkelde ik een les over pesten. Elke keer weer ben ik dankbaar dat ik dankzij mijn ervaringen als veteraan zulke lessen kan geven.”

Willem is momenteel in het hele land te zien als boegbeeld van de campagne van de Nederlandse Veteranendag. Ook vertelt hij zijn verhaal in onderstaande video.

Nederlandse Veteranendag wordt op 24 juni geopend met een ceremonie voor genodigden in de Ridderzaal, op het Binnenhof vindt aansluitend een medaille-uitreiking plaats: 4 bijzondere onderscheidingen, 1 ereteken thuisfront en 60 herinneringsmedailles aan veteranen net terug van missie.

Aan het defilé voor de koning door de Haagse binnenstad doen bijna 4000 veteranen mee, 16 orkesten, pakpaarden, speurhonden en 32 militaire voertuigen, waaronder een imposante Pantserhouwitzer.

Gedurende de hele dag is er een afwisselend programma op het Malieveld voor jong en oud.

Nationaal Comité Veteranendag

Nederland telt ruim 115.000 veteranen. Het Nationaal Comité Veteranendag streeft naar meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen, jong en oud die veteraan zijn.

Veteranendag

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen