Provincie start met verder uitwerken faunabeleid

Foto: provincie Gelderland

GELDERLAND – Gedeputeerde Staten (GS) hebben een startnotitie over faunabeleid naar Provinciale Staten gestuurd. De nieuwe Wet natuurbescherming (Wnb) beschermt de in het wild levende inheemse dieren en biedt meer ruimte voor provinciale afwegingen.

In de startnotitie geven GS aan welke onderwerpen zij verder willen uitwerken en de ruimte voor afwegingen die zij daarin zien. GS vragen aan PS of dit volledig is of dat er nog aanvulling nodig is.

Planmatig faunabeheer door grondgebruikers

Als het om fauna gaat, stelt de nieuwe wet regels aan het beheer van de omvang van groepen in het wild levende soorten, over het bestrijden van soorten die schade en overlast geven, welke middelen hiervoor ingezet kunnen worden en over jacht. Het faunabeheer blijft een verantwoordelijkheid voor grondgebruikers, zoals terreinbeheerders en agrariërs.

In de Faunabeheereenheid werken zij samen om dit beheer planmatig en op elkaar afgestemd uit te voeren. Jagers voeren de schadebestrijding uit. De jachthouders zijn verplicht lid van een lokale Wildbeheereenheid.

Rol provincie

De rol van de provincie verandert niet: zij bewaakt het instandhouden van soorten en toetst op hoofdlijnen of het afwegen van de verschillende belangen bij het faunabeheer goed is gebeurd.

Ook heeft de provincie een aandeel bij het toezicht en het handhaven van voorschriften van ontheffingen. PS kunnen voor het bestrijden van schade op basis van de Wnb voor meer diersoorten vrijstellingen verlenen; GS verlenen ontheffingen.

Grondgebruikers moeten zelf preventieve maatregelen nemen om schade te voorkomen en vervolgens eventuele schade te (laten) bestrijden. Dan pas komen zij voor een tegemoetkoming van de geleden schade in aanmerking als zij beperkt worden in het bestrijden van hun schade door regels van de overheid.

6 onderwerpen

GS komen met voorstellen om de volgende 6 thema’s verder uit te werken:

  • vrijstellingen en ontheffingen voor schadebestrijding
  • tegemoetkoming in de faunaschade
  • professionalisering faunabeheer
  • grote hoefdieren
  • soorten die zich sterk ontwikkelen
  • ganzen

Proces

In het kader van het omgevingsbeleid werken GS aan een Natuurbeleidsplan en het uitvoeringskader Wnb. Omdat het faunabeleid samenhangt met de soortenbescherming, die in de Natuurvisie en het uitvoeringskader een plek krijgt, betrekken GS bij de uitwerking van het faunabeleid ook omgevingsdiensten, waterschappen, manifestpartners en inwoners.

Naar verwachting bieden GS in het voorjaar 2018 het uitgewerkte faunabeleid aan PS aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen