Kleinzoon Indiëveteraan over zijn debuut Tabé Java, tabé Indië

Foto: Evert-Jan Nijboer

VELP – Schrijver en socioloog Ronald Nijboer geeft op woensdag 20 september een lezing over zijn indrukwekkende debuut Tabé Java, tabé Indië bij boekhandel Jansen & de Feijter. De koloniale oorlog van mijn opa.

Aan de hand van dagboeken van zijn grootvader, een Indiëveteraan, legt hij het vaak verzwegen verhaal bloot van de grootste oorlog die Nederland ooit voerde.

Evert-Jan Nijboer zweeg over zijn lot als oorlogsvrijwilliger, net zoals vele anderen van de 200.000 Nederlandse Indiëgangers. In 1945 melden duizenden Nederlandse jongens zich aan als oorlogsvrijwilliger om ‘onze Rijksgenoten in Indië te bevrijden’. Nijboer, een boerenzoon met weinig toekomstperspectief en veel idealen, geeft zich op. Hoopvol begint hij aan zijn avontuur, en aan zijn dagboek. De heenreis leest als een jongensboek, maar eenmaal op Java is alles anders. Hij ziet vrienden sneuvelen, wordt fotograaf van massagraven en redt duizenden Javanen van een verbrandingsdood. De terugreis is een survivor’s story en bij thuiskomst zwijgt Evert-Jan, zoals zovelen.

Zeventig jaar later reist kleinzoon Ronald Nijboer (1987) zijn opa achterna, met diens dagboek in de hand. Hij onderzoekt het lot van de oorlogsvrijwilligers, die altijd een status aparte hielden. Waarom zweeg een hele generatie Indiëgangers? En wat komen we te weten, als het zwijgen met verhalen gevuld wordt?

Boekhandel Jansen & de Feijter – Emmastraat 6, Velp – Aanvang 20.00 uur – entree 5 euro

www.eenpassievoorboeken.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen