N348 Spankeren 70 of 80 kilometer…?

Foto: GPR/Burgerbelangen

RHEDEN – Gedeputeerde Staten van Gelderland zijn van plan om een verkeersbesluit te nemen voor het instellen van een maximumsnelheid van 70 kilometer per uur op de provinciale weg N348 (Zutphensestraat) te Spankeren in gemeente Rheden voor een proefperiode van één jaar.

Stijgend aantal verkeersongevallen

Het stijgende aantal verkeersongevallen op de N348 vanaf de noordelijke grens van de bebouwde kom Dieren (kilometer 16,20) tot 140 meter ten noorden van het kruispunt met de Boekhorstweg (kilometer 17,09) in Spankeren is geen goede ontwikkeling. Het aantal kopstaart botsingen, het onrustige wegbeeld en de toegenomen rijsnelheid na de herinrichting van het wegvak in 2013 zijn daarbij belangrijke graadmeters.

Risicovol

De provincie Gelderland wil deze situatie zo snel mogelijk aanpakken, omdat de situatie ook op de langere termijn als te risicovol wordt beschouwd. Daarnaast voldoet de N348 op het beschouwde deel niet geheel aan de CROW richtlijn (mede gebaseerd op het uitgangspunt Duurzaam Veiliggedachte) voor een ontsluitingsweg met 80 kilometer per uur.

Minder ongevallen

Om te bezien of een maatregel op het wegvak leidt tot minder ongelukken en een rustiger verkeersbeeld, wordt als proef de maximumsnelheid vanaf de zomer 2017 voor de periode van één jaar tijdelijk verlaagd van 80 naar 70 kilometer per uur, aangevuld met monitoringsmaatregelen.

Vragen door GPR/Burgerbelangen

Aan de hand van het bovenstaande heeft de Politieke partij GPR/Burgerbelangen van gemeente Rheden diverse vragen gesteld aan het college van B&W van gemeente Rheden. Volgens de planning worden de borden dit najaar (oktober) 2017 voor 70 km geplaatst.

Op de foto op 19 september gemaakt aan de noordzijde van de N348 voor Restaurant De Luchte in Spankeren. Op dit bord worden gebruikers van de N348 opgeroepen tot deelname aan een enquête met de vraag of zij 80 of 70 km willen rijden op de N348.

Wel of geen 70?

  • De omwonenden hebben een brief van de provincie ontvangen over een enquête voor gebruikers en omwonenden.
  • Worden in oktober de verkeersborden voor verlaging van de maximumsnelheid naar 70 km geplaatst aan de N348 in Spankeren?
  • Is het college op de hoogte van de enquête zoals nu wordt uitgevoerd?
  • Wat is de verwachting van het college van deze enquête gezien het feit dat automobilisten het liefst zo snel mogelijk op hun plaats van bestemming komen?
  • Is deze vorm van draagvlakverkenning voor verlaging van de maximumsnelheid al eerder uitgeprobeerd door de provincie?
  • Kan het college de uitkomsten van deze draagvlakverkenningen gedaan door de provincie aan de raad ter beschikking stellen?
  • Welke actieve rol neemt het college nog na deze draagvlakverkenning als blijkt dat de meerderheid van de automobilisten tegen verlaging van de maximumsnelheid is?

Kijk voor de enquête op http://www.gelderland.nl/N348

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen