lezing over de geschiedenis van Arnhemse wijken

Foto: Google Maps

VELP – In het kader van het ‘Ik buurt mee!’ project in Velp worden er lezingen georganiseerd onder het motto ‘Van buurtgenoten voor buurtgenoten’.

De eerste lezing van dit seizoen zal verzorgd worden door de publiciste Drs. Ingrid Jacobs. Zij zal een voordracht houden met als titel: “De geschiedenis van de Arnhemse wijken Sint Marten en Sonsbeekkwartier”.

Anno 2017 zijn de wijken Sint Marten en Sonsbeek-Zuid de kleinste en tegelijk dichtst bebouwde wijken van Arnhem. Het zijn geliefde plekken om te wonen, zo tussen de binnenstad en het groen van Sonsbeek en Arnhem-Noord. Sonsbeek-Noord is veel ruimer van opzet.

Hoe zijn deze drie wijken ontstaan?

De wijken zijn voornamelijk als geheel gebouwd voor specifieke bevolkingsgroepen. Sint Marten was een betere arbeidersbuurt; Sonsbeek-Zuid was bestemd voor gegoede (katholieke) middenstand en Sonsbeek-Noord werd aan ambtenaren toebedacht.

Uiteraard is dit gechargeerd en niet meer houdbaar – maar vanaf ca. 1880, en begin twintigste eeuw dacht men in deze categorieën wanneer het uitbreidingswijken betrof.

Sonsbeek-Zuid en Sint Marten zijn gekenmerkt door eind negentiende-eeuwse bebouwing; toen verkochten de Van Heeckerens grote stukken van hun landgoed aan de Arnhemsche Bouwmaatschappij (ABM). De bebouwing van Sonsbeek-Noord dateert voornamelijk van het eerste dertig jaar van de twintigste eeuw.

Uit iedere wijk zullen enkele kenmerkende panden of architectonische ensembles besproken worden, en daarvan zal ook oud (en nieuw) beeldmateriaal worden getoond.

Voor Sint Marten betreft dat: de prachtige panden langs de Apeldoornseweg, zomaar een huis aan de Schrassertstraat en het rooms-katholieke eiland in de verder protestantse wijk.

Sonsbeek-Zuid is gebouwd vanuit het stervormige Graaf-Ottoplein; dat plein is nog steeds het hart van de wijk. Over het stedenbouwkundige plan dat eraan ten grondslag ligt, en de straten die erop uitkomen, zal wat verteld worden.

Sonsbeek-Noord is vrijwel geheel volgebouwd door woningbouwcorporaties: Coöperatieve Woningbouwvereniging De Middenstandswoning, Woningbouwvereniging voor Ambtenaren en Woningbouwvereniging De Eenvoud. Een prachtige wijk in zowel Engelse landhuisstijl als het Nederlandse tuinstadconcept was het resultaat.

Vooral Sint Marten en Sonsbeek-Zuid hadden in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw te lijden onder de grootstedelijke problematiek van drugsoverlast, verkrotting, verkamering en plankwoningen. Stadsvernieuwing, sanering, herbestemming en renovatie hebben de wijken weer leefbaar gemaakt.

In juni is een boekje van Ingrid’s hand verschenen over dit onderwerp. Het is deel 32 van de Arnhemse Monuscriptreeks en op de avond te koop.

De lezing zal plaats vinden op dinsdag 17 oktober van 20.00 (inloop vanaf 19.30) tot 22.00 uur bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat 6 in Velp. De kosten bedragen 3 euro per persoon (exclusief consumpties).

Aanmelding is verplicht. Voor nadere informatie en aanmelden voor het bijwonen van de lezing, kunt u een e-mail sturen naar: [email protected]

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen