Mata Hari ontmoet haar dochter Non in Velp

Foto: Stef de Wit

VELP-  Op 16 en 17 december 2017 wordt in atelier Brantsen aan de Oranjestraat in Velp een bijzonder verhaal verteld over Mata Hari en haar dochter Non.

Theater Lumière maakte in samenwerking met De Dingenfabriek een bijzondere productie in twee delen rondom het mislukte huwelijk tussen John Mac Leod en Margaretha Zelle, de latere Mata Hari.

Het eerste deel waarin het verhaal, gespeeld vanuit de man, MacLeod, werd in oktober met veel succes op diverse locaties in Arnhem en de gemeente Rheden gespeeld. En nu dus deel twee, deze keer in de vorm van een leesvoorstelling, waarin vooral Non en haar moeder hun verhaal doen.

Honderd jaar na de executie van de roemruchte spionne Mata Hari (1876-1917) spreekt deze dramatische dood nog altijd tot de verbeelding. De mythe rond haar persoon leeft voort in talrijke films, theaterproducties en boeken. Het zijn haar exotische verschijning als schaars geklede danseres in Parijs, haar dubieuze omgang met invloedrijke heren en de omstreden executie vanwege dubbelspionage, die de fantasie prikkelen.

Maar zij was ook moeder van een dochter die Non genoemd werd. Deze dochter groeide op in Velp bij haar overbezorgde vader. Na de vroege dood van Non werd zij begraven op Heiderust in Rheden.

Honderd jaar na de dood van Margaretha Zelle wordt het leven van Mata Hari bezien vanuit de beleving van Non, haar dochter, die opgroeide in de rust van de Veluwezoom.

Met het script in de hand spelen een drietal professionele acteurs, ondersteund door geprojecteerde beelden en livemuziek van een gamelanspeler, het stuk “Non en haar moeder”.

Non: Merel Spikker, Mata Hari: Sabine van Boven, MacLeod, Bouchardon: Stefan Papp, Stem: Moniek van de Ven, gamelan: Jos Janssen.

Data en tijd: zaterdag 16 dec. 20.15 uur. Zondag 17 dec. 14 uur. Locatie: Oranjestraat 36 Velp. De entree bedraagt €.10,- Reserveren: [email protected] of 026 364 7815. Betaling contant aan de zaal. Informatie: www.dedingenfabriek.nl/nieuws

Op de scènefoto: Merel Spikker en Sabine van Boven.

 

article
110835
Theater Lumière speelt over geschiedenis Mata Hari
VELP-  Op 16 en 17 december 2017 wordt in atelier Brantsen aan de Oranjestraat in
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/110835/mata-hari-ontmoet-dochter-non-velp/
2017-12-06T18:31:00+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/280/2017/12/06182404/Mata-Hari-dedingenfabriek.jpg
Atelier Brantsen, De Dingenfabriek, Mata hari, Non, Theater Lumière, Velp
Nieuws