‘Literaire hangplek’ Jansen & de Feijter viert jubileum met Jan Terlouw

Foto: Terlouw

VELP – Boekhandel en cultureel podium Jansen & de Feijter viert op dinsdag 6 maart haar 20-jarig jubileum. Dit heugelijke feit wordt gevierd met een ‘open huis’; een hapje, een drankje, een woord van burgemeester Carol van Eert en voordrachten van medewerkers en vaste klanten.

Terlouw

De winkel aan de Emmastraat werd op 6 maart 1998 officieel geopend door de bekende schrijver en oud-politicus Jan Terlouw. Boekhandel Jansen & de Feijter is dan ook erg verheugd dat de bevlogen auteur van Oorlogswinter speciaal voor deze gelegenheid een lezing geeft in de Grote Kerk in Velp. De voordracht draagt het thema dat zowel Terlouw als Jansen & de Feijter na aan het hart ligt en heeft als titel Pleidooi voor betrokkenheid.

Boekwinkeltje

Wat in 1998 begon als een klein boekwinkeltje aan de Emmastraat, wist het echtpaar Walter Jansen en Anneke de Feijter in de loop der jaren uit te bouwen tot een begrip in de regio, een ‘literaire hangplek’ of ‘culturele dorpskroeg’ van veel vaste gezichten en daarbij een dankbaar podium voor diverse lezingen en optredens. Na twee decennia is deze plek onmogelijk meer uit de regio weg te denken.

Mede-eigenaar Walter Jansen: ‘In de structuurvisie Velp staan we tot mijn verbazing zelfs omschreven als één van de parels van het dorp. Tijd dus om dit vierde lustrum uitgebreid te vieren!’

Crowdfunding

Een boekhandel die het in deze tijd van digitalisering, de toenemende macht van grote webshopbedrijven en e-books al twintig jaar volhoudt, mag al een klein wonder worden genoemd. Het is Walter Jansen en Anneke de Feijter dan ook niet komen aanwaaien. Sinds 2009 verkeert de branche in zwaar weer en waren veranderingen nodig om te kunnen blijven bestaan. Ze deden als een van de eerste winkels in Nederland een succesvolle crowdfunding waarmee het pand kon worden verbouwd en een petit café (Lezen & Laven) achter in de winkel en een theetuin kon worden aangelegd.

Daarnaast startte Jansen & de Feijter in 2014 ook nog met Het Colofon – boeken, koffie & muziek – in het royale pand waar vroeger de Palace- bioscoop was gevestigd.

Stichting

Door de jaren heen nam het aantal activiteiten, lezingen en optredens toe en groeide de boekhandel uit tot culturele dorpskroeg. Dat mondde in september 2017 uit in de oprichting van de stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter. ‘We wilden de betrokkenheid met Velp en de regio verder aanhalen’, aldus Jansen. ‘Inmiddels begint de stichting al aardig te functioneren. We hebben een krachtig bestuur en al meer dan twintig vrijwilligers.’

Betrokkenheid

Jansen is erg blij dat het is gelukt Jan Terlouw uit te nodigen. ‘Het pleidooi van Terlouw pas precies in wat we zowel als boekhandel en als stichting voorstaan: grotere betrokkenheid bij het dorp en bij elkaar. Elkaar kennen en steunen is wat een dorp leefbaar maakt en wat ons bij elkaar houdt.’ De opbrengst van de lezing ‘Pleidooi voor betrokkenheid’ komt ten goede aan stichting Natuur & Milieu.

  • Open Huis ‘Jansen & de Feijter 20 jaar’ – Emmastaat 6, Velp – dinsdag 6 maart – van 9.30 tot 18.00 uur – 15.15 uur burgemeester Carol van Eert – vrij entree
  • Jan Terlouw – ‘Pleidooi voor betrokkenheid’ – Grote Kerk Velp, Kerkstraat 32 – woendag 7 maart – aanvang 15.00 uur – entree 10 euro

www.eenpassievoorboeken.nl

Boekhandel Jansen & de Feijter

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen