Ik buurt mee! – lezing 8 maart 2018 met Paul Metz

Foto: ik buurt mee

VELP – In het kader van het Ik buurt mee! – project in Velp worden er regelmatig lezingen georganiseerd. De volgende lezing zal verzorgd worden door Velpenaar Paul Metz.

De stabiliteit van klimaat en biodiversiteit wordt aangetast door onze niet-duurzame productie en de gezondheid van de (wereld)bevolking verslechtert door onze overconsumptie. Toch wordt veel voorgesteld ‘gewenst’ gedrag om dit tij te keren bij de meeste mensen niet aanvaard. Waarom is dat? Dat is het thema van de lezing van Velpenaar Paul Metz, op 8 maart.

Paul Metz houdt zich al enige tijd met dit onderwerp bezig. Aan de wensen van bedrijven, die ons allerlei nieuwe producten en diensten aanbieden, geven we graag gevolg. Maar als wetenschappelijk onderzoek laat zien dat we dat beter niet of minder kunnen doen omwille van het milieu en van onze gezondheid, wimpelen we dat advies heel gemakkelijk weg. Hoe komt dat, zijn wij echt verslaafd geworden aan wat we gewend zijn? Of is er toch iets aan te doen?

Ze behoren tot de grote problemen van onze tijd: onze grote ecologische voetafdruk die de stabiliteit van klimaat en biodiversiteit aantast en de verslechtering van de gezondheid van de wereldbevolking. Niet-duurzame productie en consumptie, verslaving aan suiker, roken, zout, alcohol, verre vliegvakanties: ‘Heel veel mag eigenlijk gewoon niet meer’, zoals Youp van ‘t Hek tijdens Oudejaarsavond zei.

Gedachtenwisseling

Op 8 maart wil Paul Metz hierover met buurtgenoten van gedachten wisselen. Hij doet dat aan de hand van enkele voorbeelden, waaruit blijkt hoe bedrijven ons gedrag beïnvloeden. Wat kunnen we daarvan leren, als consumenten, kiezers, opvoeders en spaarders/beleggers? En welke conclusies kunnen onze maatschappelijke organisaties en overheidsinstellingen eruit trekken? Want alles wat schadelijk is verbieden, wil bijna niemand en kan helemaal niet. Maar doorgaan op de oude voet, is geen optie meer. Er zijn gelukkig slimmere manieren …

Paul Metz gaat met u dieper in op termen als: zelfredzaamheid, mondige burgers, keuzevrijheid, verslaving, factfree en fakenews. Daarbij zoomt hij ook in op de gedragswetenschappen, naast de natuurwetenschappen en de economische wetenschap. In de marketing – en in de Trumpiaanse politiek – geldt nu immers: ‘Ieders perceptie is ieders werkelijkheid’. Hoe kunnen we de inzichten van genoemde wetenschappen ten goede benutten? U wordt van harte uitgenodigd om uw vragen en gedachten mee te nemen!

Paul Metz

Paul Metz woont sinds de jaren tachtig in Velp. Hij werkte 20 jaar bij Akzo Nobel en verdiepte zich daar en daarna in het brede thema duurzaamheid. Hij was op dit gebied adviseur voor bedrijven en overheden en bezocht in de afgelopen twintig jaar namens ‘groene’ bedrijven en NGO’s veel grote internationale klimaatconferenties. Momenteel werkt hij met een aantal vrijwilligers aan het project DGT: De Grote Transitie van het landelijke Platform voor Duurzame en Solidaire Economie.

De lezing zal plaats vinden op donderdag 8 maart  a.s. van 20.00 (inloop vanaf 19.30) tot 22.00 uur bij boekhandel Jansen & de Feijter, Emmastraat  6 in Velp. De kosten bedragen €4,– per persoon (exclusief consumpties). Houders van een Gelrepas hebben gratis toegang.

Aanmelding is verplicht.

Voor nadere informatie en aanmelden voor het bijwonen van de lezing, kunt u een e-mail sturen naar: [email protected].

Leer buurtgenoten kennen

Rondom de lezing is er voldoende tijd om nader met buurtgenoten kennis te maken.

Ik buurt mee! is een initiatief van de gemeente Rheden. Het is een werkwijze die staat voor het samen met bewoners en instanties (zoals Vivare, Radar, Politie) werken aan een sociale, prettige en veilige buurt. Kijk voor meer informatie op www.ikbuurtmee.nl  

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen