Padden hebben er zin in! Ze gaan dit jaar vroeg op pad

REGIO – Door het relatieve warme en vochtige weer, ontwaken padden en kikkers uit hun winterslaap en  beginnen ze aan hun grote trek richting plassen en poelen om zich daar voort te planten. Dat doen ze dit jaar twee weken eerder dan gebruikelijk.

Bij het oversteken van wegen worden ieder jaar duizenden dieren doodgereden. Om dit te voorkomen zijn komende weken vele boswachters en vrijwilligers aan de slag. Zij helpen de padden om hun geboortepoel veilig te bereiken. 
Van het bos naar het water
De paddentrek kan enkele weken duren. Padden maar ook andere amfibieën als heikikkers en watersalamanders, verplaatsen zich bij voorkeur wanneer het kwik boven de zeven graden uitkomt en het regent. Padden leven nogal verscholen. Alleen in het voorjaar gaan de padden massaal op pad. In het najaar, na de voortplanting, keren ze weer terug naar hun overwinteringsgebied.
Beschermde dieren
Padden zijn een wezenlijke schakel in het ecosysteem; ze bevorderen de grote verscheidenheid aan soorten (biodiversiteit). De amfibieën in Nederland waar de pad ook toebehoort, vallen onder de Flora- en faunawet. Je mag ze niet zonder noodzaak verontrusten.
Tijdelijk afgesloten
In de buurt van diverse natuurgebieden worden borden geplaatst en wegen enkele dagen tijdens de namiddag en avond afgesloten voor autoverkeer.

Kijk voor een eerdere publicatie op:
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/20140205/Help-mee-met-overzetten-amfibieen

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen