Nieuwe treurbeuk op Begraafplaats De Pinkel

Foto: Rhedens Dorpsbelang

RHEDEN – Stinkend rijk, vroeger werden de rijken in de kerk begraven, wat gepaard ging met het verspreiden van een wat onaangename geur. Het dorp Rheden was niet rijk dus velen konden zich deze luxe niet veroorloven.

Het kerkbestuur besloot om de geur van rijkdom uit de kerk te bannen. In 1870 werd een nieuwe begraafplaats aan de rand van het dorp gesticht. Dat gebeurde aan het toenmalige Melkpad. Een paadje van de Pinkelseweg naar de Veerweg, waarlangs de dorpelingen naar de boerderij konden lopen om melk te halen.

De begraafplaats bleef tot begin negentiger jaren in gebruik en raakte toen in verval. Dat was voor een aantal inwoners een doorn in het oog. Een grote groep vrijwilligers heeft in de afgelopen jaren de begraafplaats weer enigszins op orde gebracht. Dit vrijwilligersinitiatief heeft dit jaar geleid tot het oprichten van Stichting Oude Begraafplaats De Pinkel. Met als doel om de begraafplaats te conserveren en onderhouden.

Twee jaar geleden waaide een grote treurbeuk om, die 150 jaar geleden tijdens de opening van de begraafplaats was geplant. De eerste officiële daad van de nieuwe stichting was dan ook het planten van een nieuwe treurbeuk. De aanschaf is met een ruime donatie van Rhedens Dorpsbelang mogelijk gemaakt.

Woensdagmiddag 25 april 2018 om 16.00 uur werd de aanplant met ceremonie uitgevoerd door de voorzitter van de stichting, de heer Gerrit Hoftijzer en een bestuurslid van Rhedens Dorpsbelang, de heer Hans Mulder. De stichting levert een grote bijdrage aan het behoud van dit cultuurhistorisch monument van het dorp. De oude begraafplaats verdient het zeker om te worden behouden en het dorp zal zich daar sterk voor moeten maken. Ook de gemeente zou hierin een rol moeten gaan spelen door enkele voorzieningen zoals vervanging van het hekwerk financieel mogelijk te maken. Opdat de historie van overledenen van het dorp behouden blijft voor komende generaties en de begraafplaats cultureel erfgoed kan blijven. Rhedens Dorpsbelang steunt het voortbestaan van de begraafplaats: goed voorbeeld doet volgen?

De begraafplaats is dagelijks open voor publiek. Er zijn bijzondere graven, grafzerken en familiegrafkelders te zien, omzoomd door prachtige oude beuken en andere bomen. Bijzonder zijn de betonnen zerken van toen armlastige bewoners. In het vochtige beton werd de naam van de gestorvene zorgvuldig met kleine kiezelsteentjes ingelegd. Het beton werd door de werkgever gratis ter beschikking gesteld. Daarnaast valt ook een grafsteen van een voormalige inwoner op. Een weduwe waarvan de echtgenoot als marineofficier dienst had gedaan bij de Oostenrijkse marine, anno 1900.

Rhedens Dorpsbelang kan een bezoek aan de begraafplaats zeker aanbevelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen