Dodenherdenking Velp – Overdenking, muziek en bloemen

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Mevrouw Petra van Wingerden-Boers, voormalig burgemeester van de gemeente Rheden, spreekt op 4 mei in de Parkstraatkerk in Velp de jaarlijkse overdenking ter gelegenheid van de Dodenherdenking.

De bijeenkomst, net als de Stille Tocht en kranslegging, is voor iedereen vrij toegankelijk en begint om 19.15 uur. Iedereen is van harte welkom.

Tijdens de bijeenkomst in de kerk zingt het Velpse koor Les Trente Plus enkele liederen. Voorheen las een leerling van een Velpse basisschool in de kerk een zelfgeschreven gedicht voor. Dat gebeurt dit jaar ook, maar dan buiten bij het Herdenkingsmonument, waar behalve een paar honderd volwassenen ook steeds meer kinderen en jongeren aanwezig zijn.

Stille Tocht

Aansluitend aan de bijeenkomst in de kerk wordt omstreeks 19.45 uur de Stille Tocht geformeerd, vóór de Parkstraatkerk. Iedereen kan zich daar bij aansluiten. Met ‘omfloerste trom’ lopen leden van Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt voor de stoet uit naar het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan. Bij het monument wordt de Bevrijdingsklok geluid, terwijl de vrijheidsvlam brandt. Scouts van De Velpsche Woudloopers en van De Markesteengroep staan met fakkels aan weerszijden van het monument.

Bloemen

Na de twee minuten stilte, vanaf 20.00 uur, en het zingen van het Wilhelmus worden kransen en bloemen gelegd door afgevaardigden van diverse organisaties: het 4 Mei Comité Velp, Gemeente Rheden, Stichting Velp voor Oranje, Stichting De Geërfden van Velp, Raad van Kerken Velp, bestuur BIZZ , Amnesty International en Studentenvereniging Arboricultura (Hogeschool Larenstein). Leerlingen van de Roncallischool – die het monument ‘adopteerden’ – leggen een bloemstuk evenals leerlingen namens alle Velpse scholieren.

Daarna krijgen de aanwezigen gelegenheid om hun bloemen te leggen. Zelf meegenomen / geplukte bloemen of de losse bloemen die het Comité daarvoor heeft klaar gezet. Tijdens het defilé langs het monument, waaraan alle bezoekers kunnen deelnemen, speelt Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt passende muziek. En daarmee eindigt de eenvoudige, maar ieder jaar weer indrukwekkende bijeenkomst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen