Een dag op pad met boswachter Berry Lamberts

Tijdens een wandeling  kan het maar zo zijn dat je tussen een kudde Schotse Hooglanders staat of dat er een hert voorbij springt. In Nationaal Park Veluwezoom wordt je één met de natuur. Je kunt er  ont-stressen van het drukke dagelijks leven. Zou het niet heerlijk zijn als deze rustige omgeving je werkplek is? Dat moet ook een gedachte geweest zijn bij de werknemers van Natuurmonumenten. Alleen is het voor hun toch écht flink aanpoten. 

Natuurmonumenten beschermt 355 natuurgebieden en waardevolle landschappen met monumentale gebouwen in Nederland. Nationaal Park Veluwezoom is met 5100 hectare het grootste natuurgebied. Het ligt ongeveer binnen de lijnen Velp, Dieren, Eerbeek en de A50. Het gebied trekt jaarlijks ruim 2 miljoen bezoekers en is daarmee een van de drukst bezochte natuurgebieden. De vereniging werkt met ruim 4000 vrijwilligers, leden en bedrijven en met zo’n 700 medewerkers.
nyu4d1axeoo6bcaydf3w5z3x7
Schotse Hooglander in Nationaal Park Veluwezoom
Boswachter
Een van de functies binnen Natuurmonumenten is boswachter. Als boswachter ben je beschermer en beheerder van de natuur. Je let op de planten en dieren in het gebied. Daarnaast ben je ook gastheer. Je ontvangt mensen in het gebied en zorgt ervoor dat iedereen van de natuur kan genieten. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen werk je in een goed team met onder andere een bioloog, faunabeheerder en een hoop vrijwilligers. Maar er moet ook veel overlegd worden, waardoor een boswachter ook veel op kantoor zit. Als boswachter heb je dus een veelzijdige functie. 
33 jaar in dienst
Berry Lamberts is één van de boswachters. Hij heeft een middelbare opleiding Natuurbeheer gevolgd. Hij kwam er al snel achter dat hij het meest met bosbouw had. Berry is – binnen het team- degene die zich het meest bezig houdt met de Schotse Hooglanders en IJslandse paarden. Berry vertelt: “Inmiddels werk ik al 33 jaar met volle tevredenheid als boswachter in Nationaal Park Veluwezoom. In het begin was het echt bosbeheer, maar nu laten we veel meer over aan de natuur. Gewoon kijken wat er gebeurt, maar het moet natuurlijk wel toegankelijk en veilig zijn voor de bezoekers.”
gqf023aseepig96tbot27xogm
Boswachter Berry Lamberts
Teveel Schotse Hooglanders
“In 2002 hadden we 320 Schotse Hooglanders, meer dan dit gebied aan kan“, zegt Berry, ”toen zat ons team wel even met de handen in het haar. De Hooglanders mogen namelijk het gebied niet levend uit. Uiteindelijk hebben we voor één keer een ontheffing gekregen en zijn er 144 koeien naar andere natuurgebieden verplaatst.” Dit heeft binnen het team veel indruk gemaakt. Er is toen besloten de dieren niet meer bij te voeden, om een gelijkwaardige situatie in de toekomst te voorkomen. 
Winter
Bijvoeden bleek ook niet nodig. De dieren redden zich prima, dat kunnen ze immers in het wild ook. “Het is prachtig om te zien hoe snel dieren leren.” vertelt Berry. “In de winter blazen ze een gaatje in het vliesje op het water zodat ze toch kunnen drinken.” Zowel de Hooglanders als de IJslandse paarden zijn echte kudde dieren. Als ze zichzelf dan toch niet kunnen redden, dan helpen ze elkaar. “Er is een keer een merrie door het ijs gezakt. Gelukkig was het ondiep en kon het dier zelf uit het ijs komen. De kudde ontfermt zich meteen over het dier. Zij hebben haar in beweging gehouden om weer warm te worden. Zodra ze wilde gaan liggen werd ze zachtjes gebeten waardoor ze weer opstond en niet door de kou is gestorven.” Aldus Berry.
Grote dierenvriend 
Als je met hem op pad gaat vertelt hij enthousiast het een na het andere verhaal. Als je stopt bij de Hooglanders en IJslandse paarden is zijn liefde voor dieren meteen duidelijk. Groot of klein, het maakt hem niet uit. Berry heeft een abonnement op dierentuin Burgers’ Zoo waar hij zeker één keer in de maand komt. Het liefst gaat hij vroeg, zodat hij in alle rust naar de dieren kan kijken. 
vb1s5ma2ruoui0f3371rla2yg
Berry Lamberts en een IJslandse pony
Eigen pony
Berry ’s eigen pony kun je ook vinden op Nationaal Park Veluwezoom. Dit dier kent hij zo goed waardoor hij er een nog specialere band mee heeft dan met de andere dieren. Mocht er een merrie ontsnappen dan haalt Berry zijn eigen pony op om het paard op die manier weer terug te brengen naar de kudde. 
Dieren blijven onvoorspelbaar
“Alle dieren kennen mij en zijn aan mij gewend. Het zijn lieve dieren, maar ze blijven onvoorspelbaar”, vertelt Berry, “als ik zie dat ouders een peuter op de rug van een dier zetten voor een mooie foto dan houd ik mijn hart vast. Mocht er iets gebeuren dan heeft het dier het natuurlijk gedaan.” Het verzoek van alle medewerkers van Natuurmonumenten is dan ook om de dieren met rust te laten. Er zijn wellicht een hoop regels in dit gebied, maar die zijn er niet voor niets. Die zijn er altijd in het belang van de dieren en de bezoekers. 
Informatie
Wilt u dit prachtige gebied ook als werkplek of wilt u meer informatie over het gebied, kijk dan even op: www.natuurmonumenten.nl of breng een bezoekje aan Bezoekerscentrum  Veluwezoom, Heuvenseweg 5a te Rheden.
Foto’s © Rheden Nieuws
 
rs7zsdbktab7mgv4d5itirag6
Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan onze redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen