Huizen omgeving van Kolplein Velp-zuid worden gesloopt en herbouwd.

Foto:

VELP – Het was al tijden onduidelijk wat er met 86 huizen moest gebeuren aan het van Kolplein en omgeving, dat ze toe zijn aan verbetering was wel duidelijk maar hoe? 

In de eerste instantie werd er gezien de hoge kosten gekozen voor een grootschalige renovatie maar na verloop van tijd, herberekeningen van de werkzaamheden, materialen  en woonwensen heeft Vivare de huidige bewoners een keuze voorgelegd of zij kiezen voor renovatie of sloop.
Voor sommige bewoners een bittere pil, vele wonen er al jaren en zijn verknocht aan de huidige wijk  en vinden het prima zoals het is. Een ander kan niet wachten om gebruik te kunnen gaan maken van het sociaal plan wat bij deze enorme wijziging hoort en krijgt zo de mogelijkheid hebben om naar een geheel andere woning te kunnen verhuizen. Ook zijn er bewoners die graag een nieuwbouwwoning in de wijk willen en zij zijn blij met de sloopplannen.
Woningbouwvereniging  Vivare had voor sloop- en nieuwbouw 70% voorstemmers nodig.
Vorige week heeft Vivare alle stemmen geteld en een brief aan de bewoners gestuurd. Vivare is verheugd hen te kunnen mededelen dat het merendeel (86%) gekozen heeft voor sloop- en wederopbouw. 
Met het akkoord van de bewoners en de intentie van Vivare kan het sociaal plan van start gaan. Dit betekent dat het sociaal plan per 1 februari 2014 in werking treedt en bewoners daar een jaar lang gebruik van kunnen maken. 
De huidige bewoners hebben nu een aantal keuzes, komend jaar op zoek gaan naar een andere woning waarbij zij recht hebben op voorrang, (sociaal plan) of kiezen om terug te keren naar de nieuwbouw  en tijdens de bouwwerkzaamheden een tijdelijke woning betrekken. De werkzaamheden zullen naar verwachting zo’n drie maanden duren, de start is in het voorjaar van 2015 en verloopt in fases. 
Wordt er gekozen voor terugkomst in de herbouwde wijk is dit vooral voor de ouderen binnen de wijk een hele intensieve gebeurtenis. Het tweemaal verhuizen, onzekerheid over de tijdelijk woning, huurverhoging en opslag van bezittingen spelen hierbij een grote rol. Feit blijft dat de gehele structuur van deze wijk zal veranderen, zowel de woningen in grote en aanzien als de bezetting van bewoners in de wijk. 
Zes huishoudens hebben geen keuze om terug te keren op dezelfde plek, omdat na de nieuwbouw, hun huidige verblijf zal plaats moeten maken voor een parkeerplaats, zij zullen een andere woonplek in de wijk kunnen verkrijgen van mensen die gekozen hebben om de wijk in Velp-zuid te verlaten. De ervaring leert dat bij zulke ingrijpende maatregelingen binnen een wijk zo’n 30% kiest voor terugkeer na de sloop. 
Meer over het project is te lezen op:
http://www.velpzuidstraks.nl
Eerder gepubliceerd bericht over plannen  omgeving van Kolplein:
https://rheden.nieuws.nl/nieuws/20130130/Grote-renovatieplannen-van-Vivare-in-Velp-Zuid
(Foto boven:
http://www.beltmanarchitecten.nl/
, kijk hier ook voor meer foto’s)
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
bloembak
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen