Wijkavond Dieren West 24 januari 2019

DIEREN – Voor de zesde maal organiseert de Werkgroep Duurzaam Dieren West een wijkavond. Het programma staat wederom in het teken van de energietransitie.

Het streven van de werkgroep is en blijft om de wijkbewoners te helpen bij keuzes en acties voor de energietransitie door bundeling van kennis en kracht in de wijk. En hierin samen op te trekken voor zover als mogelijk.

De volgende onderwerpen komen aan de orde

Warmtepompen.

We weten nog niet precies welke duurzame energiebronnen het beste toepasbaar zijn in onze wijk. In de media wordt telkens gesproken over de inzet van warmtepompen. De volgende vragen zijn aan de orde. Wat is een warmtepomp, de toepassing/inzet ervan, de ervaringen, de toekomst en natuurlijk de ultieme vragen; kan ik er mee van het aardgas af en wat kost het?

Regionale ontwikkelingen.

In regionaal verband zijn er allerlei ontwikkelingen op het gebied van collectieve warmtesystemen. Daar wordt in onze regio met inbegrip van onze eigen gemeente naar gekeken. Het definitieve antwoord zal vast nog enkele jaren op zich doen laten wachten. Toch wil Dieren West graag weten welke duurzame energiebronnen voor onze wijk over enkele jaren in beeld kunnen gaan komen. Alleen al om nu geen investeringen te doen waar we straks spijt van kunnen krijgen.

Adviseurs van Qirion (onderdeel van Alliander) geven de deelnemers een kijk op die werkzaamheden die zijn gericht op het in kaart brengen van de potentie van duurzame energie in de regio en de mogelijkheden om die collectief te benutten. Er wordt ook ingezoomd op de potentie in Dieren West.

Isoleren.

Wat vrijwel altijd een goede investering is, is om de huidige energiebehoefte alvast terug te brengen in de woning. Isoleren bespaart geld én maakt de stap naar energie-neutraliteit een stuk makkelijker. De afgelopen maanden is er een groep wijkbewoners actief geweest met isoleren en die groep gaat verslag doen van hun ervaringen. Daarbij zoekt de werkgroep naar mogelijkheden voor een wijkgerichte aanpak van de woningisolatie waar zo veel mogelijk mensen aan mee kunnen doen. Hier zit ook de vraag bij hoe er achter te komen wat voor mijn huis de beste aanpak is.

Huurders in de wijk zullen ook mee willen doen met de energietransitie. Vaak is het voor hen extra lastig om de woning aan te passen. Laat staan om te investeren in duurzame energie. Toch wil de werkgroep voor de huurders in de wijk een rol vervullen door daar om te beginnen samen met hen over nadenken. Daarom worden ook de huurders van harte uitgenodigd voor deze wijkavond.

Het belooft niet alleen een informatieve avond te worden, maar ook een avond die de gelegenheid biedt om met elkaar over onze vragen en ideeën te spreken.

Donderdag 24 januari. Aanvang 19.30 uur in de Ontmoetingskerk aan de Admiraal Helfrichlaan in Dieren.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen