Dodenherdenking in Velp

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Drs. Frans Ort, predikant te Rozendaal en Dieren, spreekt op 4 mei in de Parkstraatkerk in Velp de jaarlijkse overdenking ter gelegenheid van de Dodenherdenking.

De bijeenkomst, voorafgaand aan de Stille Tocht en kranslegging, is voor iedereen vrij toegankelijk en begint om 19.15 uur. Iedereen is van harte welkom.

Tijdens de bijeenkomst in de kerk speelt Ensemble ‘Cantico d’Archi’, bestaande uit Mirjam Oost, viool en haar zonen Casper, Julian en Valentijn Jeukendrup, resp. viool, altviool en cello.

Voorheen las een leerling van een Velpse basisschool in de kerk een zelfgeschreven gedicht voor. Sinds vorig jaar gebeurt dat buiten, bij het Herdenkingsmonument. De bijeenkomst in de kerk wordt afgesloten met muziek.

Stille Tocht

Aansluitend aan de bijeenkomst in de kerk wordt omstreeks 19.45 uur de Stille Tocht geformeerd, vóór de Parkstraatkerk. Iedereen kan zich daar bij aansluiten. Met ‘omfloerste trom’ lopen leden van Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt voor de stoet uit naar het Herdenkingsmonument aan de Vijverlaan.

Bij het monument wordt de Bevrijdingsklok geluid, terwijl de vrijheidsvlam brandt. Scouts van De Velpsche Woudloopers en van De Markesteengroep staan met fakkels aan weerszijden van het monument. Behalve een toenemend aantal volwassenen komen ook steeds meer kinderen en jongeren naar de Dodenherdenking in Velp.

Bloemen

Na de twee minuten stilte, vanaf 20.00 uur, en het zingen van het Wilhelmus, lezen Joy Baumann (12) en Anouk Gerritsen (11) van de Roncallischool hun zelfgemaakte gedicht voor. Vervolgens. worden kransen en bloemen gelegd door afgevaardigden van diverse organisaties: het 4 Mei Comité Velp, Gemeente Rheden, Stichting Velp voor Oranje, Stichting De Geërfden van Velp, Raad van Kerken Velp, bestuur BIZZ , Amnesty International, Studentenvereniging Arboricultura en Dispuut Conventus van Hogeschool Larenstein.

Leerlingen van de Roncallischool, die het monument ‘adopteerden’, leggen een bloemstuk evenals leerlingen namens alle Velpse scholieren. Daarna krijgen de aanwezigen gelegenheid om hun bloemen te leggen. Zelf meegenomen/geplukte bloemen of de losse bloemen die het Comité daarvoor heeft klaar gezet.

Tijdens het defilé langs het monument, waaraan alle bezoekers kunnen deelnemen, speelt Harmonie Unisono passende muziek. En daarmee eindigt de eenvoudige, maar ieder jaar weer indrukwekkende bijeenkomst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen