Jaaroverzicht 2013 Rheden Nieuws – Deel 4

Rheden Nieuws publiceert nieuws en informatie vanuit de gemeente Rheden en de directe omgeving daarvan. En in deze regio gebeurt veel, leuke dingen en minder leuke dingen. De redactie heeft het nieuws van 2013 nog eens doorgenomen en voor u, trouwe lezer, samengevat in een heus jaaroverzicht. In deel 4 het overzicht van oktober t/m december 2013.

Jaaroverzicht 2013 Rheden Nieuws
Deel 4 – Publicatie op 30 december 2013
Deel 5 – Publicatie op 31 december 2013
OKTOBER
Een gewapende man overvalt op dinsdagochtend 1 oktober de Action in Velp. De schrik is groot, niemand raakt gewond. Twee dagen later meldt de politie een verdachte te hebben aangehouden.
In een loods van Gazelle Dieren ontstaat in de vroege ochtend van 5 oktober een grote brand. Deze groeit uit tot een zeer grote, uitslaande brand. Diverse korpsen uit de regio helpen het vuur bestrijden, maar kunnen niet voorkomen dat de loods compleet wordt verwoest. De productie van Gazelle heeft geen last gehad van de brand.
ejymlya59u9jk1jkmzw1u5k0w
Grote brand bij Gazelle Dieren
Op 7 oktober, de 100ste geboortedag van Simon Carmiggelt, verschijnt het boekje ‘Carmiggelt gedundrukt’, een hommage aan de schrijver en een bundeling van 100 van zijn mooiste verhalen geschreven tussen 1938 en 1980. Tegelijk wordt een start gemaakt met de Carmiggelt voorleesmarathon, georganiseerd door Boekhandel Jansen & De Feijter uit Velp. In tien etappes worden de 100 ‘kronkels’ door bekende en minder bekende mensen aan het publiek voorgelezen.
De natuurfilm “De Nieuwe Wildernis” breekt alle records in de Nederlandse bioscopen en oogt veel (inter-)nationale lof. De maker van de film, Ruben Smit uit Leuvenheim, geeft op 8 oktober een lezing op Hogeschool Van Hall-Larenstein in Velp. De lezing wordt georganiseerd door Vogelwerkroep Arnhem eo en trekt ruim 250 belangstellenden.
De in Velp woonachtige schrijver, publicist en galeriehouder Guus Dijkhuizen overlijdt op zondag 20 oktober aan de gevolgen van asbestkanker. Hij werd ‘thuis’, in Galerie Klas Vijf, verpleegd. Eind september 2013 verscheen zijn laatste boek ‘Narigheid en ribfluweel’. Het eerste exemplaar reikte Dijkhuizen vanaf zijn ziekbed uit aan schrijver Thomas Verbogt. Guus Dijkhuizen is 76 jaar geworden.
Op 25 oktober ziet een buschauffeur een man in een rolstoel vast staan op een spoorwegovergang in Velp. De chauffeur bedenkt zich niet en helpt de man van het spoor. Niet veel later passeerde een trein. De buschauffeur is door zijn werkgever in het zonnetje gezet.
Maandagmiddag 28 oktober raast er een heuse najaarsstorm over de Veluwezoom. De hele dag kwamen vanuit de gemeenten Rheden en Rozendaal meldingen binnen van vooral omgewaaide bomen. De hulpdiensten hebben tot diep in de avond hulp geboden. Er raakte niemand gewond.
Op 29 oktober ontvangt de gemeente Rheden het predikaat ‘Fairtrade Gemeente’. Door een goede samenwerking tussen vrijwilligers, ondernemers en instanties is het gelukt te voldoen aan de landelijk gestelde eisen. Het eerste schild wordt geplaatst door de portefeuillehouder in het College van Burgemeester en Wethouders, ambassadeur en wethouder Ronald Haverkamp.
De Rhedense gemeenteraad geeft dinsdagavond 29 oktober groen licht voor een nieuwe financiële bijdrage in het project Zwembad Beekhuizen te Velp. De bijdrage van € 50.000 is afkomstig uit terugontvangen budget vanuit de Stadsregio.
NOVEMBER
Vrijdag 1 november wordt in Rheden officieel het nieuwe dorpshuis geopend. De werkzaamheden zijn bijna afgerond. Wethouder Ronald Haverkamp biedt namens de gemeente Rheden een bord aan met de nieuwe naam van het dorpshuis: Dorpshuis Rheden Willem de Zwijger.
Inwoners van De Steeg organiseren op zaterdag 16 november een ‘last-minute’ actie om te protesteren tegen de extra goederentreinen die over bestaand spoor, dwars door het dorp moeten gaan rijden. Honderden mensen komen naar De Steeg. Ook in de (landelijke) media krijgt de actie veel aandacht.
aa1bt2d4xpvk6ulem3v5p7pm8
Protest in De Steeg
Half november maakt het Kadaster bekend dat het oude hulpkaarten wil gaan digitaliseren en de originelen vernietigen. Een aantal mensen vinden dit onbegrijpelijk en roepen het kadaster op de kaarten te bewaren. Onder hen de uit Velp afkomstige prof. dr. Frank Keverling Buisman, oud-archivaris van het Geldersch Archief.
Ook in 2013 doet Sinterklaas de gemeente Rheden weer aan. In alle zeven dorpen in de gemeente is een intocht.
Voor de tweede maal in een jaar wordt Juwelier Schutte aan het Callunaplein in Dieren overvallen. Op 22 november forceerden drie mannen de deur van de winkel en bedreigden na binnenkomst het personeel. Met een onbekende buit gingen zij er vervolgens vandoor (zie ook: maart).
Op 27 november lanceert “Vrienden van de Oude Jan” in Velp het plan een boek uit te willen brengen naar aanleiding van het 900-jarig bestaan van het kerkje in 2014. Het publiek wordt gevraagd verhalen in te sturen.
In het weekend van 30 november en 1 december krijgt het evenement ‘200 jaar Koninkrijk – het ontzet van de Veluwezoom’ zijn spectaculaire finale. Het hele weekend zijn er evenementen in en rond Landgoed Rhederoord in De Steeg en in Doesburg, Velp en Rheden. Op 29 november bezoeken 1300 schoolkinderen het kampement in De Steeg (zie ook: december).
Zaterdag 30 november 2013 wordt in Dieren de vrijwilligersprijs 2013 uitgereikt. De organisatie is in handen van VIVA Rheden. Er waren zoveel aanmeldingen ingestuurd, dat de organisatie besloot niet alle aangemelde mensen toe te laten. Het had gewoonweg niet in de zaal gekund, nu al hingen de mensen al met ‘de benen buiten’. Een enorm succesvolle avond dus.
DECEMBER
Zondagmorgen 1 december vindt als onderdeel van het evenement ‘Ontzet van de Veluwezoom-200 jaar Koninkrijk’ een Russische Orthodoxe dienst plaats op landgoed Rhederoord, geleid door Russische geestelijken. Een deel van de re-enactors die deelnemen aan het evenement is afkomstig uit Rusland. De dienst wordt door diegenen die het bijwonen als ‘indrukwekkend’ ervaren.
Op landgoed Rhederoord in De Steeg vindt zondagmiddag 1 december, onder grote publieke belangstelling, een grote veldslag plaats waarmee het Ontzet van de Veluwezoom in 1813 wordt herdacht. Honderden re-enactos uit heel Europa trokken in originele kledij en wapens ten strijde. Met het evenement “200 jaar Koninkrijk: Het Ontzet van de Veluwezoom” wil organisator Marieke Soetebier/Stichting Geldersche Geschiedenis, naast een prachtig schouwspel, aandacht vragen voor de ‘vergeten’ oorlog bij Arnhem en langs de Veluwezoom, die ten grondslag lag aan het Koninkrijk der Nederlanden zoals we dit nu nog kennen. Het hele evenement wordt een groot succes. 
Op 2 december ontvangt Rheden Nieuws de miljoenste bezoeker op haar website, sinds de start in september 2011. Opvallend genoeg zijn meer dan driekwart van deze bezoeken gedaan in 2013. “De groei zit er dus lekker in en de rek is er nog lang niet uit.” 
Op vrijdag 6 december wordt een bijzonder monument onthuld op de begraafplaats aan de Bergweg in Velp. Na intensief speurwerk naar aanleiding van de vondst van een lege sokkel, werd duidelijk dat het hier om een monument ter nagedachtenis van Anna Collin-Tobisch ging. In 1903, één jaar na haar dood, richten bevriende kunstenaars een monument op, Anna Collin-Tobisch werd op 6 december 1837 geboren te Wenen en overleed op 29 april 1902. Haar hele leven stond in het teken van de klassieke zangkunst en zij woonde geruime tijd in Velp.
Op zaterdag 7 december wordt een kerstboom geplaatst op het Dorpsplein in Rheden. Het was lange tijd onzeker of de boom er zou komen na het debacle van 2012. De boom werd destijds tot driemaal toe vernield. Door een snelle en goede samenwerking van velen in het dorp is het er toch van gekomen en ontsteken wethouder Haverkamp en voorzitter van Stichting Rheden Promotie, Marc van Meeteren, onder het toeziend oog van vele Rhedenaren de 200 lampjes met succes.
lpbtapr7o6dn0thy9hyb37jnp
Toch weer een kerstboom in Rheden
Onder grote belangstelling is donderdag 12 december in de Parkstraatkerk te Velp het boek “Verborgen in Velp” gepresenteerd. Het boek is uitgegeven door Stichting Velp voor Oranje, drijvende kracht is Gety Hengeveld. Burgemeester Petra van Wingerden-Boers van de gemeente Rheden en rabbijn Awraham Soetendorp ontvangen het eerste exemplaar.
Van 10 t/m 15 december en van 26 t/m 28 december verrijst er een sprookjesachtige wondere wereld bij Kasteel/Landgoed Middachten tijdens het Noorse kerst en Warm Winter Licht evenement.
Op zondagavond 15 december wordt brand gesticht in een auto in Velp. Het betreft de auto van één van de redactieleden van Rheden Nieuws. Ondanks dat de eigenaar er snel bij is, is de schade groot en ontkomen de daders/ontkomt de dader.
Maandag 16 december vindt een bijzondere kerstvertelling plaats in de Oude Jan te Velp. Het is de laatste voorstelling die wordt georganiseerd door Stichting Kleintje Cultuur. In de afgelopen elf jaren heeft Stichting Kleintje Cultuur via diverse boekenmarkten geld ingezameld, waarmee culturele activiteiten binnen de gemeente Rheden zijn gesponsord. Al twee jaar zoekt de stichting tevergeefs naar een opslagruimte voor oude boeken, dit is echter niet gelukt waardoor de kas leeg raakte.
Op 17 december stemt de gemeenteraad van Rheden in met het bestemmingsplan Laag-Soeren Oost. Al sinds de jaren ’90 is Nimmer Dor onderwerp van gesprek. Het College hoopt met de instemming een stap richting verwezenlijking van het bouwplan Nimmer Dor te kunnen zetten. Stichting NimmerdorNee denkt hier echter anders over en voert de strijd voort.
Dinsdagmiddag 17 december 2013 worden er vijf leerkrachten van de Prinses Margrietschool in Spankeren opgesloten in hun eigen school. De burgemeester van Rheden kwam dit hoogst persoonlijk doen. De actie Glazenschool werd opgezet om geld in te zamelen voor Serious Request. Er werd een bedrag van € 3329,48 bij elkaar verzameld.
Marijke Tjoelker (1988) wint op 19 december de Rabo Burgemeester de Bruinprijs 2013. De Velpse violiste was één van de vier kandidaten die dit jaar bij cultuurbedrijf RiQQ werden voorgedragen voor de Rhedense culturele aanmoedigingsprijs voor kunstenaars die aan het begin staan van een veelbelovende carrière.
Facts Rheden Nieuws
Rheden Nieuws verheugde zich in 2013 op ongeveer 850.000 bezoeken. Dit is bijna 4x zo veel als het jaar daarvoor. Tijdens deze bezoeken werden 13.500 pagina’s bezocht. 70% van de bezoeken wordt gedaan vanuit de directe regio. De overige bezoeken komen uit de rest van Nederland en het buitenland (129 landen). Voor de goede orde: het doelgebied van Rheden Nieuws behelst zo’n 20.000 huishoudens met ongeveer 50.000 inwoners (gemeenten Rheden en Rozendaal en de directe omgeving). Behalve de website Rheden Nieuws, beheert de redactie onder meer de succesvolle Facebook pagina’s, w.o. ‘Je bent …als…’.
Slotwoord
In een relatief klein gebied zoals de Veluwezoom gebeurt ontzettend veel. Dit jaaroverzicht betreft een selectie van al het nieuws van het afgelopen jaar. Dat wil niet zeggen dat hetgeen niet in dit overzicht voorkomt, minder belangrijk is. In het project Traverse Dieren zijn veel ontwikkelingen geweest, maar daar gaan er in 2014 nog vele van volgen. Ook het protest tegen de voorgenomen groei van het aantal goederentreinen heeft gedurig het nieuws beheerst en laten we de column van Wouter Rijnbende over zijn voorbereiding van Alpe d’ Huzes niet vergeten…. Van de meeste actuele, langlopende onderwerpen vindt u op Rheden Nieuws een dossier, waarin alle gepubliceerde nieuwsitems zijn verzameld.
De redactie van Rheden Nieuws had het nieuws in 2013 niet kunnen verslaan zonder de tomeloze inzet van Theo Jansen, Peter de Waard, Wouter Rijnbende en Yvonne Jansen, onze adverteerders, de inzenders van nieuws en informatie en de vele duizenden trouwe bezoekers. Dank! Wij hopen op een prettige voortzetting in 2014, dat ongetwijfeld weer een bijzonder nieuwswaardig jaar gaat worden.

© Dit jaaroverzicht is samengesteld door Rheden Nieuws/P. Stuivenberg. Het is niet toegestaan dit overzicht en/of  passages of delen daarvan over te nemen zonder uitdrukkelijke toestemming van Rheden Nieuws en/of de samensteller.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen