Coronavirus legt het uitgaansleven plat

VELP – De wereld is in de ban van het Covid-19 virus. Hoewel dit begon aan de andere kant van de wereld, en het allemaal heel ver weg leek, heeft dit coronavirus nu ook Nederland in alle hevigheid bereikt.

Afgelopen zondag werd, na crisisoverleg van de overheid, besloten dat alle horeca dicht moest. Een beslissing die voor de volksgezondheid natuurlijk erg belangrijk is, maar wel grote gevolgen heeft voor veel ondernemers in gemeente Rheden en omstreken.

De meeste restaurants en cafe’s gaven hier gehoor aan en sloten, in de korte tijd na de persconferentie en het ingaan van het verbod, de deuren. Toch waren er hier en daar zaken die zelfs een uur later, na 19:00 uur, nog gasten binnen hadden.

De volgende dag, op maandagochtend leek het aanvankelijk rustig op de Velpse Hoofdstraat, maar na een rondvraag bij verschillende winkeleigenaren bleek dit niet het geval. Zo leek het zelfs drukker dan op een normale maandagochtend! Veel ouders met kinderen, misschien anticiperend op het moment dat we helemaal niet meer naar buiten mogen, kochten producten om, in dat geval, hun kinderen binnenshuis bezig te kunnen houden. Een leuk tijdschrift of iets van creatief speelgoed om de dagen mee door te komen.

De sfeer op straat werd omschreven, waarschijnlijk ook door het mooie weer, als lijkend op die van een vakantie. Van veel onrust leek geen geval, mensen liepen misschien net iets verder uit elkaar en ook in de winkels werd geprobeerd gepaste afstand te houden.

Bij de verschillende supermarkten leek het niet drukker dan normaal en ook verlieten de meeste klanten de winkel met een reguliere hoeveelheid boodschappen. Van overmatig hamsteren leek geen geval. Toch bleven de schappen in veel supermarkten leeg, of in ieder geval leger dan dat we deze normaal zien in ons land.

Het grootste verschil, en dat zal de komende dagen nog meer duidelijk worden, was de afwezigheid van terrassen. Zeker op een dag die als, de eerste lente-achtige dag van het jaar kan worden beschreven, was het vreemd om geen terrassen en gezellig kletsende mensen met een wijntje te zien in het straatbeeld.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen